Uw rijbewijs wordt ingevorderd als u tijdens een alcoholcontrole niet door de blaastest komt omdat uw adem teveel alcohol bevat. Een vervelende situatie, die rampzalige gevolgen kan hebben. Van belang is daarom dat u het oordeel van de Officier van Justitie niet afwacht, maar direct na invordering een gespecialiseerde advocaat verkeersrecht inschakelt. Deze begeleidt u tijdens iedere stap van het proces dat volgt en kan u helpen het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen.
Of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op en kunnen vandaag nog voor u aan de slag!
Inhoud
Wanneer wordt het rijbewijs ingevorderd wegens alcohol?
De politie kan uw rijbewijs uitsluitend invorderen als u staande bent gehouden en men ter plekke een meting bij u heeft verricht waaruit blijkt dat u teveel gedronken hebt. Zo’n staande houding kan het gevolg zijn van uw rijgedrag of onderdeel uitmaken van een algemene alcoholcontrole (ook wel politiefuik genoemd). De invorderingsgrens ligt voor ‘ervaren’ bestuurders bij een gemeten ademalcoholgehalte van 570 µg/l of een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰. Bij beginnend bestuurders, oftewel personen wier rijbewijs minder dan 5 jaar oud is, kan het rijbewijs al worden ingevorderd vanaf een ademalcoholgehalte van 350 µg/l of een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰. Het rijbewijs kan alleen worden ingenomen als u op het moment van de meting een motorvoertuig bestuurde (zelfs wanneer dit motorvoertuig geen rijbewijsverplichting heeft). Het verhaal dat u als fietser te maken kunt krijgen met een invordering wegens rijden onder invloed is dus pertinent onwaar.
De invorderingsgrens ligt voor ervaren bestuurders bij een gemeten ademalcoholgehalte van 570 µg/l of een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰. Bij beginnend bestuurders, oftewel personen wier rijbewijs minder dan 5 jaar oud is, kan het rijbewijs al worden ingevorderd vanaf een ademalcoholgehalte van 350 µg/l of een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.
Wat gebeurt er na invordering?
- het rijbewijs direct terugkrijgt
- het rijbewijs voor langere tijd kwijt bent
Als de politie of Officier van Justitie reden heeft om uw rijvaardigheid in twijfel te trekken, dan kan er parallel aan het strafrechtelijke traject besloten worden uw rijbewijs door te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Wat dit voor gevolgen kan hebben leest u onder ‘Ingevorderd rijbewijs wegens alcohol & het CBR’. Eerst leggen we graag uit wat u kunt doen om de beslissing van de Officier van Justitie gunstig te beïnvloeden.
Bezwaarschrift indienen met uw rijbewijs advocaat
Wanneer u rijbewijs wordt ingevorderd is het van essentieel belang om niet af te wachten, maar meteen in actie te komen en een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Deze kan dan namelijk met uw input een krachtig bezwaarschrift opstellen en indienen bij de Officier van Justitie. Zo’n bezwaarschrift vertelt uw kant van het verhaal en maakt bovendien duidelijk waarom u niet zonder het rijbewijs kunt. Zo kunt u aangeven dat u uw rijbewijs nodig heeft vanwege mantelzorg, werk, medische redenen of een ander spoedeisend belang. Uw advocaat stelt het bezwaarschrift voor u op, weet precies waar het aan moet voldoen en kan het bovendien zo kansrijk mogelijk vormgeven. Dat is belangrijk, want u krijgt maar één kans om de Officier van Justitie te overtuigen.
Bezwaarschrift geen effect? Dien een klaagschrift in!
Mocht de Officier van Justitie ondanks het bezwaarschrift overgaan tot verdere inhouding van het rijbewijs, dan kunt u deze beslissing aanvechten door een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank die gezag heeft over de plaats waarin uw rijbewijs is ingevorderd. In het klaagschrift betoogt uw advocaat nogmaals waarom u het rijbewijs zo snel mogelijk terug zou moeten krijgen. Het indienen van het klaagschrift kan er toe leiden dat u door de rechtbank wordt uitgenodigd voor een hoorzitting. Op basis van deze hoorzitting, waarbij wij u uiteraard van begin tot eind begeleiden, zal de rechter beslissen of u uw rijbewijs terugkrijgt of niet.
Hoe lang wordt het rijbewijs ingehouden?
Bij een invordering wegens alcohol geldt het ademalcoholgehalte of alcoholpromillage in uw bloed als voornaamste maatstaf om te bepalen hoe lang u het rijbewijs kwijt bent. Ook uw historie op dit gebied speelt echter een rol, waarbij geldt dat de strafmaat toeneemt naarmate u vaker bent aangehouden wegens rijden onder invloed. Afhankelijk van de omstandigheden kan uw rijbewijs zo minimaal 6 tot maximaal 18 maanden worden ingehouden. Een sterk variërende termijn, die het belang van een gedegen bezwaar- en/of klaagschrift onderstreept.
Rol CBR bij een ingevorderd rijbewijs wegens alcohol
Cursus, onderzoek of opnieuw afrijden
Ontvangt het CBR uw rijbewijs, dan zullen zij uw rijvaardigheid of rijgeschiktheid opnieuw beoordelen. Dit kan betekenen dat u een (kostbare) cursus moet volgen, maar ook dat u voor nader onderzoek wordt doorgestuurd naar een medisch specialist. In het ergste geval kan het CBR beslissen dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard, waarna u opnieuw theorie- en praktijkexamen zult moeten afleggen.
Psychiatrisch onderzoek
Wanneer het CBR een deskundige mening wil over uw gemoedstoestand en dus rijgeschiktheid, dan kan zij er voor kiezen u door te sturen naar een psychiater. Ook zal het CBR willen uitsluiten dat u overmatig alcohol gebruikt als gevolg van een verslaving. Uiteraard staat uw advocaat u ook in dit geval met raad en daad terzijde, om er voor te zorgen dat het onderzoek goed verloopt en er geen overhaaste conclusies worden getrokken.
Voor eigen rekening
De kosten voor een eventuele cursus, het rijexamen en andere aanverwante maatregelen dient u zelf te betalen. Vanwege het verplichte karakter mag u de maatregelen niet weigeren, want dan kan het CBR uw rijbewijs ongeldig verklaren. In dat geval moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen, met alle gevolgen en kosten van dien.
Waarom legt het CBR nog een extra straf op?
Het voor langere tijd inhouden van het rijbewijs is al een straf op zich, dus waarom legt het CBR daar bovenop nog een extra maatregel op? Deze ‘dubbele straf’ vloeit voort uit het feit dat het OM en het CBR twee verschillende instanties zijn, elk met hun eigen aandachtsgebied. Het OM gaat in dit geval over de strafrechtelijke kant van de zaak en het CBR bepaalt of u eigenlijk wel geschikt bent om de weg op te gaan. Zo kan het dus zijn dat u na invordering van het rijbewijs van beide instanties een douw te verwerken krijgt.
Wat er ook allemaal op uw pad komt nadat uw rijbewijs is ingehouden na een alcoholovertreding, weet dat wij altijd voor u klaarstaan en u graag helpen de zaak tot een goed einde te brengen. In veel gevallen is het door middel van een goed opgesteld bezwaarschrift en/of klaagschrift mogelijk er voor te zorgen dat u uw rijbewijs eerder terugkrijgt, zodat u snel weer onbezorgd de weg op kunt.
Samenvatting ingevorderd rijbewijs alcohol
Wordt u van de weg gehaald met teveel alcohol in uw systeem? Dan kan uw rijbewijs door de politie worden ingevorderd. Invordering kan in dit geval plaatsvinden wanneer:
- u een motorvoertuig bestuurde, staande bent gehouden door de politie en
- u langer dan 5 jaar uw rijbewijs heeft en uit de ademtest blijkt dat u een ademalcoholgehalte heeft van minstens 570 µg/l of een bloedalcoholgehalte heeft van minstens 1,3 ‰of
- u minder dan 5 jaar uw rijbewijs heeft en uit de ademtest blijkt dat u een ademalcoholgehalte heeft van minstens 350 µg/l of een bloedalcoholgehalte heeft van minstens 0,8 ‰
Na invordering van het rijbewijs gaat dit samen met het proces verbaal naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht (CVOM), waarna de Officier van Justitie uw zaak in behandeling neemt. Binnen 10 werkdagen neemt deze een beslissing ten aanzien van uw rijbewijs. Dit kan leiden tot 2 scenario’s:
- teruggave van het rijbewijs – er worden geen verdere stappen ondernomen
- het rijbewijs wordt volgens de daarvoor opgestelde strafmaat ingehouden – minimaal 6 maanden, maximaal 18 maanden
Naast een eventueel strafrechtelijk traject bij het OM kan uw rijbewijs door politie of justitie worden doorgestuurd naar het CBR voor een bestuursrechtelijke maatregel.
Na invordering van het rijbewijs is het belangrijk dat u:
- direct een gespecialiseerde advocaat in de arm neemt om u met uw zaak te helpen
- deze een bezwaarschrift laat opstellen en indienen bij de Officier van Justitie
- indien het bezwaarschrift geen effect heeft, uw advocaat een klaagschrift laat indienen bij de rechtbank die jurisdictie heeft over de plaats waarin uw rijbewijs is ingevorderd
Bovenstaande stappen helpen u het rijbewijs zo spoedig mogelijk weer terug te krijgen.
Wanneer uw rijbewijs wordt opgestuurd naar het CBR, dan kan deze instantie u bovenop een eventuele strafmaatregel van het OM nog aanvullende, bestuursrechtelijke maatregelen opleggen. Deze maatregelen kunnen onder meer bestaan uit:
• verplichte deelname aan een LEMA- of EMA-cursus
• bezoek aan een deskundige die uw rijgeschiktheid of rijvaardigheid beoordeelt
• rijvaardigheidstraining
• het opnieuw afleggen van het rijexamen
Ook wanneer u weigert medewerking te verlenen aan een adem- of bloedtest bestaat de kans dat u te maken krijgt met een van bovenstaande maatregelen. Sterker nog: de politie zal in dit geval sneller geneigd zijn uw rijbewijs door te sturen naar het CBR. Verleen dus altijd uw medewerking aan deze tests, ook wanneer u weet dat de uitslag ongunstig zal zijn.
De maatregelen van het CBR zijn verplicht en de (vaak forse) kosten zijn voor u. Weigert u de maatregelen op te volgen of zet u zich in de ogen van het CBR niet voldoende in, dan kan men uw rijbewijs ongeldig verklaren. U zult dan opnieuw het theorie- én praktijkexamen moeten afleggen voordat u het rijbewijs terugkrijgt.
Een ervaren verkeersadvocaat kan tijdens het gehele traject bijstaan en u helpen het rijbewijs zo snel mogelijk weer terug in bezit te krijgen. Neem daarom onmiddellijk na invordering contact met ons op, zodat we meteen voor u aan de slag kunnen gaan en er geen kans verloren gaat.
Vrijblijvend adviesgesprek?
Vraag gelijk een gratis adviesgesprek aan met een ervaren rijbewijsadvocaat. Bel ons op 088 1810 361 (aanklikbaar telefoonnummer) of stuur het contactformulier in.