Eerder schreven wij al dat de straffen voor snelheidsovertredingen in Nederland divers zijn. Afhankelijk van de gemeten snelheid variëren de straffen van een verkeersboete tot het invorderen van het rijbewijs. Hieronder wordt stilgestaan bij één van de meest vergaande straffen namelijk het in beslag nemen van de auto.
Inhoud
Verschillende redenen
Er zijn verschillende redenen om een auto in beslag te nemen. Bijvoorbeeld bij een (ernstig) verkeersongeval. In de zomer van 2020 was veelvuldig in het nieuws het verkeersongeval in Marken waar een 14-jarig meisje het leven verloor. De politie nam een auto met lichte schade in beslag in het lopende onderzoek.
Het is ook mogelijk dat de auto in beslag wordt genomen als deze niet verzekerd is. Of als de kentekenhouder meerdere malen zonder geldig autorijbewijs heeft rondgereden. Een andere reden om over te gaan tot het in beslag nemen van een auto is een snelheidsovertreding. Meerdere keren staande gehouden wegens rijden onder invloed van drugs en/of alcohol? Ook dan kan de politie besluiten de auto in beslag te nemen.
Snelheidsovertreding
De gemeten snelheid is bepalend voor de straf die wordt opgelegd. Er bestaat een onderscheidt tussen de volgende vier situaties van snelheidsovertredingen:
- Tot 30 km/u te snel
- 30 tot 50 km/u te snel
- Van 50 km/u te snel
- Snelheidsovertreding van meer dan 100% te snel
Een snelheidsovertreding die binnen de eerste situatie valt is aan te merken als een lichte verkeersovertreding. Bij een lichte verkeersovertreding ontvangt de kentekenhouder een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Voor het in beslag nemen van een auto moet er sprake zijn van een snelheidsovertreding die valt binnen de vierde situatie. Ofwel een zware verkeersovertreding.
In beslag nemen
De politie neemt mogelijk een auto in beslag wanneer een snelheidsovertreding wordt begaan die minimaal het dubbele is van het maximum toegestane snelheid. Bijvoorbeeld als er 100 wordt gereden op een weg waar maximaal 50 km/u is toegestaan.
Een opmerkelijk voorbeeld deed zich voor in april 2021 in Noord-Nederland. Een 18-jarige bestuurder van een 25 kilometer-auto probeerde met 130 kilometer per uur aan de politie te ontsnappen bij een controle. Het autorijbewijs werd in beslag genomen door de politie evenals de auto. Lees hier het nieuwsbericht.
Het is ook mogelijk dat de politie de auto in beslag neemt als er ernstig gevaar of hinder op de weg wordt veroorzaakt. Er is doorgaans sprake van een zware verkeersovertreding die valt binnen het strafrecht.
En dan?
Een inbeslagneming van een auto is zeer vervelend en kan vergaande gevolgen hebben voor de kentekenhouder. Denk bijvoorbeeld aan de kentekenhouder die zijn auto dagelijks nodig is voor zijn of haar werkzaamheden. Het is belangrijk dat de auto zo snel mogelijk wordt vrijgegeven! Hier kan een gespecialiseerde advocaat bij helpen. De advocaat kan bekijken of er mogelijk een beklaagschrift kan worden ingediend bij de rechtbank. Hieronder leest u hoe u in contact kan komen met een gespecialiseerde advocaat.
Inbeslagname door het CJIB
Hiervoor is ervan uitgegaan dat de auto in beslag is genomen door de politie. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Er zijn ook andere partijen die een auto in beslag kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of een gerechtsdeurwaarder.
In Nederland kan ook het CJIB overgaan tot het in beslag nemen van een auto. Het CJIB is het incasso- en inningsgezicht van de overheid. In het geval het CJIB de auto in beslag neemt wordt dit buitengebruikstelling genoemd. Deze bevoegdheid volgt uit de Wet administratieve handhaving voor verkeersvoorschriften. Tevens bestaat de ‘Aanwijzing administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften’ waaruit blijkt dat de buitengebruikstelling een dwangmiddel is. Er is sprake van een dwangmiddel dat het CJIB kan inzetten om openstaande boetes af te dwingen. Het in beslag nemen van de auto geldt als een pressiemiddel. Bovendien kan het dwangmiddel worden ingezet als er sprake is van 1 openstaande boete.
Juridische bijstand
Is uw auto in beslag genomen door de politie? U heeft de mogelijkheid een kort geding aan te spannen om de auto terug te krijgen. Hiervoor is het raadzaam juridische bijstand in te schakelen van een gespecialiseerde advocaat. De advocaten die zijn aangesloten bij ons zijn gespecialiseerd en ervaren op het gebied van het verkeersrecht. Zij staan u graag bij in de procedure. Door het contactformulier in te vullen komt u in contact met een gespecialiseerde advocaat. U kunt ook telefonisch contact opnemen en wij zenden uw contactgegevens door naar een advocaat bij u in de regio.
Minimale kosten
Wees niet bang voor hoge kosten. De advocaten zijn tevens werkzaam op pro deo basis, wat betekent dat zij vrijwel gratis advocaten zijn. Of u hiervoor in aanmerking komt kunt u hier lezen.