De straffen voor snelheidsovertredingen in Nederland zijn divers. Afhankelijk van de gemeten snelheid zijn er verschillende straffen mogelijk. Zo kunt u een verkeersboete krijgen of uw rijbewijs kan worden ingevorderd. Deze blog gaat over de meest vergaande maatregel, namelijk de maatregel waarbij uw auto in beslag wordt genomen.
Inhoud
Verschillende redenen beslag op auto
Er zijn meerdere redenen om een auto in beslag te nemen. Ten eerste is het mogelijk dat er inbeslagname van een auto plaatsvindt als deze niet verzekerd is. Ten tweede kan inbeslagneming volgen als de kentekenhouder meerdere malen zonder geldig autorijbewijs heeft rondgereden. Een snelheidsovertreding kan in sommige gevallen ook een geldige reden zijn. Ten slotte is er een geldige reden als u staande gehouden bent wegens rijden onder invloed van drugs en/of alcohol.
Snelheidsovertreding
De gemeten snelheid is bepalend voor de straf die wordt opgelegd. Er bestaat een onderscheid tussen de volgende vier situaties van snelheidsovertredingen:
- Tot 30 km/u te snel
- 30 tot 50 km/u te snel
- Van 50 km/u te snel
- Snelheidsovertreding van meer dan 100% te snel
Lichte of zware verkeersovertreding
Een snelheidsovertreding die binnen de eerste situatie valt, is aan te merken als een lichte verkeersovertreding. Bij een lichte verkeersovertreding ontvangt de kentekenhouder een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Voor de inbeslagname van een auto, moet er sprake zijn van een snelheidsovertreding die valt binnen de vierde situatie. Dit is dus een zware verkeersovertreding.
Beslaglegging auto
De politie neemt mogelijk een auto in beslag wanneer een snelheidsovertreding wordt begaan die minimaal het dubbele is van de maximale toegestane snelheid. Dit is bijvoorbeeld het geval als er 100 wordt gereden op een weg waar een snelheid van maximaal 50 km/u is toegestaan.
Het is ook mogelijk dat de politie de auto in beslag neemt als er ernstig gevaar of hinder op de weg wordt veroorzaakt. Er is dan sprake van een zware verkeersovertreding die valt binnen het strafrecht.
Gevolgen in beslag genomen auto’s
Een inbeslagneming van een auto is zeer vervelend en kan vergaande gevolgen hebben voor de kentekenhouder. Denk bijvoorbeeld aan de kentekenhouder die zijn auto dagelijks nodig heeft voor zijn of haar werk. Het is belangrijk dat de auto zo snel mogelijk wordt vrijgegeven! Hier kan een gespecialiseerde advocaat bij helpen. De advocaat kan bekijken of er mogelijk een klaagschrift kan worden ingediend bij de rechtbank. Later in deze blog leest u hoe u in contact kan komen met een gespecialiseerde advocaat.
Inbeslagname door het CJIB
Naast de politie, zijn er meerdere instellingen die een auto in beslag kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of een gerechtsdeurwaarder.
In Nederland kan ook het CJIB overgaan tot inbeslagname van een auto. Het CJIB is het incasso- en inningsgezicht van de overheid. In het geval het CJIB de auto in beslag neemt wordt dit buitengebruikstelling genoemd. Deze bevoegdheid volgt uit de Wet administratieve handhaving voor verkeersvoorschriften. Tevens bestaat de ‘Aanwijzing administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften’ waaruit blijkt dat de buitengebruikstelling een dwangmiddel is. Het CJIB kan het namelijk inzetten om openstaande boetes af te dwingen. Het in beslag nemen van de auto geldt als een pressiemiddel. Bovendien kan het dwangmiddel worden ingezet als er sprake is van 1 openstaande boete. Wanneer uw auto in beslag genomen is door het CJIB, kunt u eerst zelf een verzoek tot teruggave doen. Als dit verzoek wordt afgewezen, kunt u alsnog een advocaat inschakelen.
Beslag op rijbewijs
Er is sprake van beslag op uw rijbewijs als de politie uw rijbewijs invordert. De politie pakt uw rijbewijs dan af. Vervolgens stuurt de politie het rijbewijs naar de Officier van Justitie. Hij of zij bepaalt dan of u uw rijbewijs terugkrijgt. Als uw rijbewijs in beslag genomen wordt, mag u niet meer rijden. Dit is een vervelende consequentie. Onze advocaten helpen u graag om uw rijbewijs zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 088 – 1810 361.
Juridische hulp nodig?
Is uw auto in beslag genomen door de politie? Dan heeft u de mogelijkheid een kort geding aan te spannen om de auto terug te krijgen. Hiervoor is het raadzaam juridische bijstand in te schakelen van een gespecialiseerde advocaat. De advocaten die zijn aangesloten bij ons, zijn gespecialiseerd en ervaren op het gebied van het verkeersrecht. Zij staan u graag bij in de procedure. Door het contactformulier in te vullen komt u in contact met een gespecialiseerde advocaat. U kunt ook telefonisch contact opnemen. Vervolgens zenden wij uw contactgegevens door naar een advocaat bij u in de regio.
Minimale kosten advocaat
Wees niet bang voor hoge kosten. Onze advocaten zijn tevens werkzaam op pro deo basis. Dit betekent dat zij vrijwel gratis advocaten zijn. Of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u hier lezen.
Verkeersrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde verkeersrecht advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Almere, Haarlem, Middelburg, Roosendaal, Barneveld en Assen. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die gespecialiseerd is in het verkeersrecht.
Meer weten over inbeslagname?
Lees meer over bijvoorbeeld:
- Rijden zonder het rijbewijs
- Boete bij rijden zonder het rijbewijs
- Rijbewijs kwijt
- Inbeslagname auto
- Rijbewijs ingevorderd en auto in beslag genomen
Veel gestelde vragen auto in beslag genomen
Wanneer wordt een auto in beslag genomen door politie rijden zonder rijbewijs?
Als u voor de eerste keer wordt aangehouden wegens rijden zonder rijbewijs, dan wordt er een proces-verbaal opgesteld. De officier van justitie bepaalt vervolgens welke straf u krijgt. De hoogte van de boete is zonder administratiekosten meestal 100 euro. De boete is echter 4 keer zo hoog als u rijdt terwijl uw rijbewijs is ingenomen. Als u binnen 3 jaar voor de tweede keer wordt aangehouden wegens rijden zonder rijbewijs, dan mag de politie uw auto in beslag nemen.
Hoe krijg ik een inbeslaggenomen auto weer terug?
Het is begrijpelijk dat u graag uw auto terug wil nadat deze in beslag is genomen. U heeft daarom de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Als u een klaagschriftprocedure wil starten, is het verstandig om u te laten bij staan door een gespecialiseerde advocaat.
Wat gebeurt er met een auto die in beslag genomen wordt?
Als uw auto in beslag wordt genomen, besluit het Openbaar Ministerie vervolgens wat er met de auto gaat gebeuren. Het OM heeft de volgende mogelijkheden:
- Vernietiging;
- Verkopen;
- Bewaren als bewijs;
- Teruggave.