“Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort”.
Uit deze wettelijke passage blijkt dat in Nederland een rijbewijsplicht geldt. Deze plicht is verankerd in artikel 107 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW).
In hetzelfde artikel is ook opgesomd waar het rijbewijs aan dient te voldoen:
- Aan de bij ministeriële regeling vastgestelde eisen inzake inrichting, uitvoering en invulling,
- Zijn geldigheid niet te hebben verloren, en
- Behoorlijk leesbaar te zijn.
In de openingspassage staat niet met zoveel woorden omschreven dat u het rijbewijs ook bij u moet hebben wanneer je het motorrijtuig bestuurt. Toch bent u verplicht het autorijbewijs bij u te hebben wanneer u een motorrijtuig bestuurt.
Inhoud
Handhaving
Het handhaven van de bepalingen uit de WvW wordt in de praktijk o.a. uitgevoerd door de politie. Uit dezelfde wet blijkt dat de bestuurder van een motorrijtuig verplicht is het motorrijtuig te doen stilhouden indien de politie daar om verzoekt. De bestuurder is verplicht ter inzage af te geven:
“Het rijbewijs dan wel het hem door het daartoe bevoegde gezag buiten Nederland afgegeven rijbewijs en, indien hem buiten Nederland een internationaal rijbewijs is afgegeven, dat bewijs”.
Met andere woorden, indien de politie verzoekt uw rijbewijs te tonen bent u hiertoe verplicht.
Een boete bij rijden zonder het autorijbewijs
Wordt u verplicht tot het doen stilhouden van de auto door de politie? U bent verplicht het rijbewijs te tonen. Kunt u deze niet tonen dan overgaat u een overtreding en de politie gaat over tot het opmaken van een proces-verbaal. In de meeste gevallen komt u er met een waarschuwing vanaf. Nadien moet u naar het politiebureau om het rijbewijs te tonen. Dit wordt de regularisatieperiode genoemd. Laat u binnen deze periode uw rijbewijs tonen op het politiebureau dan zult u – doorgaans – geen boete opgelegd krijgen.
Uit de Boetebase blijkt dat op het niet kunnen tonen van het rijbewijs een boete staat van € 100,-. De boete bij rijden zonder het autorijbewijs heeft betrekking op het niet kunnen tonen van het rijbewijs omdat u per ongeluk deze bent vergeten.
Een andere situatie
Een andere situatie doet zich voor als u het rijbewijs niet kan tonen omdat deze is ingevorderd door de politie. Een invordering kan plaatsvinden bij het rijden onder invloed van bijvoorbeeld drugs en/of alcohol. Of als gevaarlijk rijgedrag is vertoond kan de politie overgaan tot het invorderen van het rijbewijs. De boete voor het rijden van een motorrijtuig terwijl het rijbewijs is ingevorderd is een stuk hoger. Het enkel ontvangen van een waarschuwing kunt u in deze situatie wel vergeten.
Raadzaam om een ervaren advocaat in te schakelen
Als u een boete heeft ontvangen omdat u het rijbewijs niet kan tonen is het niet raadzaam om een ervaren advocaat in te schakelen. Het is wel raadzaam om een advocaat in te schakelen als bijvoorbeeld het rijbewijs is ingevorderd vanwege het rijden onder invloed. De advocaten bij ons aangesloten zijn gespecialiseerd in het verkeersrecht en ervaren. Tevens werken zij op basis van pro deo. Of u hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van het inkomen en vermogen. Daarover leest u meer hier.
Wilt u een ervaren advocaat in schakelen? Laat uw gegevens achter via het contactformulier en uiterlijk de volgende werkdag neemt een advocaat bij u in de regio telefonisch contact met u op. Het is ook mogelijk telefonisch contact met ons op te nemen door te klikken op de button. Wij brengen u vervolgens in contact met een ervaren advocaat.
Breng mij in contact met een advocaat