Juridische Bevoegdheden van een BOA met betrekking tot het geven van een stopteken
In Nederland hebben Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) bepaalde bevoegdheden die hen in staat stellen hun taken uit te voeren. Of een BOA een stopteken mag geven zonder bevoegd verkeersregelaar te zijn, hangt af van de specifieke bevoegdheden die aan de BOA zijn verleend. Hieronder wordt dit verder uitgelegd.
Bevoegdheden van een BOA
- BOA’s hebben specifieke bevoegdheden die zijn vastgelegd in de wet en kunnen daarom verschillen per functie en werkterrein.
- De bevoegdheden van een BOA worden bepaald door de Minister van Justitie en Veiligheid en zijn vastgelegd in de akte van beëdiging en de bijbehorende opsporingsbevoegdheden.
Verkeersregeling
- Het geven van een stopteken aan bestuurders is doorgaans een bevoegdheid die toekomt aan bevoegde verkeersregelaars en politieagenten.
- In sommige gevallen kunnen BOA’s een specifieke opleiding of certificering hebben die hen deze bevoegdheid verleent, maar dit is niet standaard voor alle BOA’s.
Conclusie
Een BOA mag niet standaard een stopteken geven zonder dat hij of zij specifiek daartoe bevoegd is als verkeersregelaar. De bevoegdheid om een stopteken te geven moet expliciet zijn toegekend door de relevante autoriteiten en kan afhankelijk zijn van specifieke functies of certificeringen die de BOA heeft.
Geef een reactie