Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en verkeersboetes
Inleiding
De vraag of een verkeersboete invloed heeft op het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is juridisch relevant. Een VOG is een document waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving, zoals werken als beveiliger.
Beoordelingscriteria VOG
- De aanvraag voor een VOG wordt beoordeeld aan de hand van het zogenaamde screeningsprofiel dat hoort bij de functie waarvoor de VOG wordt aangevraagd.
- Bij het beoordelen van een VOG-aanvraag kijkt Justis, de screeningsautoriteit, naar het strafrechtelijke verleden van de aanvrager binnen een bepaalde terugkijktermijn. Voor de meeste functies is deze terugkijktermijn vier jaar.
- Voor specifieke functies met een hoge mate van integriteit kan een langere terugkijktermijn gelden.
Verkeersboete en VOG
- Een eenmalige verkeersboete, zoals een boete voor rijden onder invloed, kan invloed hebben op de beoordeling van een VOG-aanvraag, vooral als het gaat om een functie waarbij verkeersveiligheid en verantwoordelijkheid belangrijke aspecten zijn.
- Bij de beoordeling wordt gekeken naar de ernst van het delict, de omstandigheden waaronder het is gepleegd, en of er sprake is van recidive.
- Aangezien in dit geval sprake is van een eerste overtreding en er geen recidive is, kan dit in het voordeel van de aanvrager werken. Echter, elke aanvraag wordt individueel beoordeeld.
Conclusie
Hoewel een verkeersboete voor rijden onder invloed een negatieve factor kan zijn bij de beoordeling van een VOG-aanvraag, is het niet automatisch een belemmering voor het verkrijgen ervan, zeker als het een eenmalige overtreding betreft zonder recidive. Het is aan te raden om bij twijfel de aanvraag toch in te dienen, omdat Justis naar de totale context kijkt bij de beoordeling.
Geef een reactie