Strafbeschikking en Strafblad
Wanneer je een strafbeschikking ontvangt voor een verkeersovertreding, zoals het te snel rijden binnen de bebouwde kom, kan dit juridische gevolgen hebben. Hieronder leg ik uit hoe dit werkt met betrekking tot een strafblad in Nederland.
Strafbeschikking
- Een strafbeschikking is een beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) waarbij een straf wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter.
- Dit kan een boete zijn, maar ook andere straffen zoals een taakstraf.
- Het wordt meestal gebruikt voor lichtere strafbare feiten, waaronder verkeersovertredingen.
Strafblad en Justitiële Documentatie
- In Nederland wordt een strafblad formeel aangeduid als ‘justitiële documentatie’.
- Een strafbeschikking kan worden opgenomen in de justitiële documentatie en daarmee op je strafblad terechtkomen.
- Of dit daadwerkelijk gebeurt, hangt af van de aard en de ernst van de overtreding.
- Voor verkeersdelicten zoals snelheidsovertredingen onder een bepaalde drempelwaarde wordt het doorgaans niet geregistreerd als een misdrijf en verschijnt het niet op het strafblad.
- Echter, een overtreding van 32 km/u binnen de bebouwde kom kan als ernstig worden beschouwd en zou wel geregistreerd kunnen worden.
Wat te Doen?
Als je het niet eens bent met de strafbeschikking, heb je het recht om verzet in te stellen. Dit moet binnen 14 dagen na ontvangst van de strafbeschikking gebeuren. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om te bepalen of verzet in jouw geval zinvol is.
Voor specifieke informatie over de registratie op jouw strafblad, kun je contact opnemen met de Justitiële Informatiedienst (JustID) of een juridisch adviseur raadplegen.
Fijne avond!
Geef een reactie