Juridische beoordeling van het overdragen van een verkeersboete
Wanneer je partner met jouw auto door rood licht rijdt en geflitst wordt, ontvangt de kentekenhouder van het voertuig de boete. In Nederland is de kentekenhouder doorgaans verantwoordelijk voor het betalen van de boete, aangezien de boete gekoppeld is aan het kenteken van de auto. Echter, er zijn situaties waarin je de boete op naam van de daadwerkelijke bestuurder kunt laten zetten. Hieronder leg ik uit hoe dat werkt:
Mogelijkheden om de boete over te dragen
- Verzoek tot verhaal: Als je niet de bestuurder was op het moment van de overtreding, kun je proberen de boete te verhalen op de daadwerkelijke bestuurder. Dit betekent dat je partner, als zij bereid is dit vrijwillig te doen, de boete kan betalen. Echter, formeel gezien blijft de boete op jouw naam als kentekenhouder staan.
- Verklaring van de bestuurder: In sommige gevallen kun je een verklaring indienen dat een ander de overtreding heeft begaan. Dit is vaak mogelijk bij bepaalde verkeersboetes, zoals snelheidsovertredingen, maar niet altijd gegarandeerd bij door rood licht rijden. Hiervoor moet je contact opnemen met de instantie die de boete heeft uitgevaardigd, zoals het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), om te vragen naar de mogelijkheden.
Conclusie
Hoewel je de boete niet formeel op naam van je partner kunt zetten, kun je wel onderling afspreken dat zij de boete betaalt. Het blijft echter belangrijk om te weten dat, juridisch gezien, de verantwoordelijkheid bij de kentekenhouder blijft liggen. Neem indien nodig contact op met de betreffende instantie om te informeren naar de specifieke mogelijkheden voor jouw situatie.
Geef een reactie