Mag de politie zonder reden een speekseltest en alcoholtester doen?
Juridisch kader
In Nederland zijn er specifieke regels en wetgeving die bepalen wanneer en onder welke omstandigheden de politie een speekseltest of alcoholtest mag uitvoeren. Deze regels zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet op de politiegegevens.
Speekseltest
- De politie mag een speekseltest uitvoeren om te controleren op drugsgebruik in het verkeer. Echter, dit kan niet zomaar zonder reden worden gedaan. Er moet sprake zijn van een vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs is, bijvoorbeeld door rijgedrag dat daarop wijst.
Alcoholtest
- De politie is bevoegd om een ademtest voor alcohol uit te voeren als er een vermoeden bestaat dat een bestuurder onder invloed van alcohol is. Dit vermoeden kan ontstaan door opvallend rijgedrag, maar ook tijdens algemene verkeerscontroles.
- Bij algemene alcoholcontroles, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles, hoeft er geen specifiek vermoeden van alcoholgebruik te zijn. Deze controles zijn toegestaan in het kader van de verkeersveiligheid.
Conclusie
De politie mag niet zonder enige reden een speekseltest uitvoeren; er moet een vermoeden van drugsgebruik zijn. Voor alcoholtesten ligt het anders: bij algemene controles mag de politie wel zonder specifiek vermoeden testen, maar dit moet dan wel binnen de kaders van verkeersveiligheid en geldende wetgeving gebeuren.
Geef een reactie