Natuurlijk raakt iedereen weleens iets kwijt. Vaak zonder grote gevolgen, maar wat als je je rijbewijs kwijt bent?
Inhoud
Rijbewijs verloren of diefstal?
Vroeger moest u bij het kwijtraken van uw rijbewijs of diefstal daarvan aangifte doen bij de politie. Tegenwoordig hoeft dit niet meer. Er moet bij uw gemeente wel een verklaring van vermissing worden afgelegd. Tegelijkertijd vraagt u een nieuw rijbewijs aan. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Op de website van uw gemeente kunt u meer informatie vinden over de kosten van het opnieuw aanvragen van een rijbewijs.
Bij het kwijtraken van uw rijbewijs geldt dat u niet een auto mag besturen. Wordt u door de politie staande gehouden en kunt u het rijbewijs niet tonen, omdat u het niet op zak heeft? U krijgt een boete opgelegd van € 100,- voor het begaan van een lichte overtreding. Dit is een vast boetetarief dat is bepaald door het Openbaar Ministerie (OM).
Rijdt u auto zonder geldig rijbewijs? Ook dan kunt u een boete verwachten. Een boete die een stuk hoger ligt!
Rijbewijs kwijt of ingevorderd?
Heeft u het rijbewijs verloren of is het van u gestolen? Dan is dit wezenlijk anders dan wanneer het rijbewijs is ingevorderd. Het boetebedrag á €400,- is bijvoorbeeld een stuk hoger.
Hieronder wordt stilgestaan bij de verschillende redenen voor het invorderen van een rijbewijs.
Rijbewijs kwijt en direct hulp nodig?
Is het rijbewijs ingevorderd en wilt u juridische bijstand ontvangen van een advocaat die specialist is in rijbewijszaken? Vul het contactformulier in en uiterlijk de volgende werkdag neemt een ervaren rijbewijsadvocaat telefonisch contact met u op.
Rijbewijs kwijt door invordering
In de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw) staat het volgende opgenomen over gedragsregels:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.
In de meeste gevallen leidt het veroorzaken van hinder tot een geldboete.
Wordt met het veroorzaken van hinder op de weg het rijbewijs ook ingevorderd? De politie gaat over tot het invorderen van het rijbewijs wanneer de veiligheid op de weg ernstig in gevaar is gebracht. Er zijn drie redenen die zorgen voor invordering. Met als serieus gevolg dat u het rijbewijs echt kwijt is.
1. Rijbewijs kwijt door gevaarlijk rijgedrag
Het nemen van onaanvaardbare risico’s zoals een onverantwoorde inhaalactie, de maximumsnelheid volstrekt negeren of spookrijden wordt bestempeld als gevaarlijk rijgedrag. Ook een veel voorkomende gedraging die wordt aangemerkt als gevaarlijk rijgedrag is het versturen van whatsapp berichten onder het rijden. Zelfs met het vasthouden van een mobiele telefoon is de automobilist gevaarlijk rijgedrag aan het vertonen. Er zijn vele vormen van gevaarlijk rijgedrag en de straffen zijn niet mild. Een invordering van het rijbewijs + mogelijk een gevangenisstraf die kan oplopen tot een jaar!
U vindt onderaan de pagina een link die verwijst naar een meer uitgebreid artikel over gevaarlijk rijgedrag.
2. Rijbewijs kwijt door rijden onder invloed
Rijden onder invloed is in Nederland bij wet verboden:
“Het is verboden om een voertuig te besturen terwijl u verkeert onder zodanige invloed van een stof […].”
In dit tekstfragment vallen twee dingen op:
- Het is verboden om een voertuig te besturen: rijden onder invloed is dus niet alleen verboden wanneer u autorijdt maar is tevens verboden wanneer u motor rijdt of een veegauto bestuurt.
- Van een stof: hieronder vallen alcohol, drugs en bepaalde medicijnen.
De straffen van rijden onder invloed zijn zwaar. Ook dient er rekening te worden gehouden met een boete of taakstraf en mogelijk een onderzoek of maatregel van het CBR.
3. Rijbewijs kwijt door te hard rijden
Uit bovenstaande blijkt dat het volstrekt negeren van de maximumsnelheid gevaarlijk rijgedrag oplevert. Niet elke snelheidsovertreding levert gevaarlijk rijgedrag op en zal dan ook niet leiden tot het invorderen van het rijbewijs. Bent u geflitst omdat u vijf kilometer te hard heeft gereden? Dit levert doorgaans geen gevaarlijk rijgedrag op. U ontvangt dan een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau.
Uw rijbewijs wordt ingevorderd wanneer u de maximale snelheid met 50 kilometer of meer overschrijdt. Bij een snelheidsovertreding van meer dan 100% te snel is het mogelijk dat uw auto in beslag wordt genomen.
Rijden tijdens rijbewijsontzegging?
Het rijden tijdens een rijbewijsontzegging is in Nederland strafbaar gesteld in de Wvw. De wettekst luidt:
“Het is degene die weet of redelijkerwijs moet weten dat hem bij rechterlijke uitspraak of strafbeschikking de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen is ontzegd, verboden gedurende de tijd dat hem die bevoegdheid is ontzegd, op de weg een motorrijtuig te besturen of als bestuurder te doen besturen.”
Een rijbewijsontzegging wordt opgelegd door de rechter of door de officier van justitie en houdt in dat u voor een bepaalde periode geen motorvoertuig mag besturen. Bestuurt u een auto terwijl u een rijbewijsontzegging heeft? Dan pleegt u een misdrijf.
Juridische bijstand inschakelen
Heeft het OM het rijbewijs ingevorderd en heeft u het rijbewijs bijvoorbeeld nodig voor uw werk? Dan dient u zo spoedig mogelijk een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Eén van onze gespecialiseerde advocaten kunnen u hierbij helpen! Het is ook mogelijk dat u bent gedagvaard om voor de kantonrechter of politierechter te verschijnen. Ook dan staat één van onze advocaten u graag bij. Vul vandaag nog het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op. Wij noteren uw contactgegevens en sturen die door naar een gespecialiseerde advocaat bij u in de regio.
Hulp op basis van pro deo
De gespecialiseerde advocaten die bij ons zijn aangesloten werken tevens op basis van pro deo, ook wel advocaat van onvermogen genoemd. U hoeft dus niet bang te zijn voor hoge kosten. Op onze zusterwebsite Pro Deo Advocaten leest u meer over de kosten en vergoedingen bij pro deo. Hier kunt u direct checken of u voldoet aan de voorwaarden en dus recht hebt op een goedkope advocaat!
Veelgestelde vragen
Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Hoe lang u het rijbewijs kwijt bent hangt bijvoorbeeld af van de overtreding die is begaan. Bij een snelheidsovertreding van meer dan 70 km/u is het mogelijk dat het rijbewijs wordt ingehouden voor 4 maanden. Omdat verschillende factoren meespelen is het van groot belang dat u juridische advies inwint bij ons.
Heeft u een rijbewijs gevonden dan dient u dit te melden bij de gemeente. Wanneer het gaat om een rijbewijs, reisdocument of betaalpas zal de gemeente vragen om de pas of het document af te geven. Het is niet de bedoeling om een gevonden rijbewijs af te geven bij de politie. Wist u dat de gemeente niet in alle gevallen het rijbewijs teruggeeft aan de rijbewijshouder. De gemeente moet het rijbewijs naar het RDW sturen als er bijvoorbeeld een maatregel is geregistreerd. Het RDW controleert het rijbewijs en kan het rijbewijs naar de invorderende instantie sturen zoals het CBR.
Afhankelijk van de gemeten snelheid is het mogelijk dat u het rijbewijs kwijt raakt als u bent geflitst. U leest hier meer over in het artikel ‘Kan mijn rijbewijs worden ingevorderd als ik ben geflitst?’.
In het geval u de verkeersregels overtreedt in het buitenland mag de politie uw rijbewijs invorderen. De politie is zelfs bevoegd u een rijontzegging op te leggen en het rijbewijs in beslag te nemen. Is het rijbewijs in het buitenland in beslag genomen? Dan mag u ook in Nederland niet rijden want u moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.
Met een gestolen rijbewijs kan fraude worden gepleegd; bijvoorbeeld identiteitsfraude. Meld daarom altijd bij de gemeente dat u het rijbewijs kwijt bent. Bij het vermoeden van fraude doet u aangifte bij de politie.
Meer informatie over de drie redenen om het rijbewijs in te vorderen
Hierboven is benoemd dat er drie redenen zijn om het rijbewijs in te vorderen. Over de procedure leest u hier meer!
- Gevaarlijk rijgedrag
- Rijden onder invloed
- Rijbewijs kwijt door alcohol
- Rijbewijs kwijt door drugs
- Straffen en boetes
- Te hard rijden
De onderwerpen ‘auto in beslag genomen‘ en ‘joyriding‘ hangen nauw samen met bovenstaande.