Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat op 1 januari 2020 er 11,3 miljoen mensen in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs. Wat nu als je dit afzet tegen de (bijna) 18 miljoen inwoners in ons land? Inderdaad, dan wordt duidelijk dat veel mensen zo’n bekend roze pasje hebben.
Inhoud
Rijbewijs halen in Nederland
Tegenwoordig mag iemand van 16,5 jaar oud al beginnen met het starten van rijlessen. En vanaf 17 jaar kun je al rijexamen doen. Het autorijexamen moet met een goed gevolg worden afgelegd. Op dat moment registreert het RDW een verklaring van uw rijvaardigheid en rijgeschiktheid. Vervolgens vraagt u het rijbewijs aan bij uw gemeente. De kosten voor het aanvragen zijn gemiddeld € 40,-.
Eisen aan het rijbewijs
Uit de Wegenverkeerswet 1994 volgt dat het rijvaardigheidsbewijs moet voldoen aan verschillende eisen. Voorbeelden hiervan zijn inrichting, uitvoering en invulling. Denk hier onder andere aan de geldende eisen voor uw pasfoto. Ook moet het rijbewijs geldig en natuurlijk goed leesbaar zijn.
Bezit maar geen eigendom
Met het hebben van de rijbevoegdheid bent u in het bezit van een certificaat dat aantoont dat u beschikt over rijvaardigheid en rijgeschiktheid. U bent een bezitter van het rijbewijs, maar niet de eigenaar. Het document is eigendom van de Nederlandse Staat. Meer weten over eigendom? Lees dan hier verder over het vermogensrecht!
Rijbewijsplicht
In Nederland bestaat een rijbewijsplicht. U mag niet eerder een auto besturen voordat u in het bezit bent van een rijbewijs. Dit is vastgesteld in de Wegenverkeerswet 1994. De wet zegt hierover in artikel 107:
“Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort”.
Het is dus verboden om zonder rijbewijs te rijden.
Lees ook: