Het is in Nederland verboden om een voertuig te besturen terwijl u onder invloed bent. Dit verbod wordt benoemd in de Wegenverkeerswet 1994 en luidt:
“Het is een ieder verboden een voertuig te besturen, als bestuurder te doen besturen of als begeleider op te treden, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen of tot behoorlijk te begeleiden in staat moet worden geacht.”
U bent onder invloed van een stof wanneer u drugs zoals wiet heeft gebruikt, of als u te veel alcohol heeft gedronken. Dit geldt ook wanneer u onder invloed bent van bepaalde medicijnen. Neemt u onder invloed deel aan het verkeer en houdt de politie u staande? Dan wordt u rijbewijs ingevorderd en bent u het autorijbewijs als zodanig kwijt.
Inhoud
Autorijbewijs kwijt vanwege drugsgebruik
Het gebruik van drugs in het verkeer vermindert de rijvaardigheid en rijgeschiktheid. U hindert sneller het verkeer en de kans op het veroorzaken van een ongeluk is een stuk groter. Om deze reden zijn er sinds 1 juli 2017 wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De limieten hebben betrekking op zowel soft- als harddrugs.
Rijden onder invloed van wiet
De meest voorkomende gebruikte softdrug in het Nederlandse verkeer is wiet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor deze stof een wettelijke limiet geldt voor in het verkeer. Bij het enkelvoudig gebruik van wiet geldt een grenswaarde van 3,0 microgram van het stof per liter bloed. Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat je bij het roken van één joint al snel op 70 microgram zit. Voor de meeste mensen geldt dat na twee á drie uur de waarde in het bloed onder de 3,0 microgram zit.
Word je aangehouden door de politie en blijkt dat u meer dan 3,0 microgram in uw bloed heeft dan bent u in overtreding.
Maar in 2016 heeft de rechtbank Midden-Nederland vastgesteld dat de in het bloed aangetroffen hoeveelheid stof niet altijd van invloed hoeft te zijn op de rijvaardigheid. De verdachte was een jarenlange frequente gebruiker van de softdrugs en er kon niet worden vastgesteld dat de aangetroffen hoeveelheid stof invloed heeft gehad op het rijgedrag van de verdachte.
Deze vaststelling van de rechter is geen vrijkaart om onder invloed van wiet de weg op te gaan!
Blijkt dat u wiet heeft gebruikt in combinatie met een andere drug dan ligt de grenswaarde een stuk lager, namelijk 1,0 microgram per liter bloed.
Rijden onder invloed van lachgas
De laatste tijd is een toename van ongelukken te linken aan het gebruik van lachgas. Het gebruik en bezit van lachgas is op het moment niet verboden, omdat het middel nog niet voorkomt op de lijsten van de Opiumwet. Het zal niet lang meer duren voordat lachgas wel wordt opgenomen in de Opiumwet en het bezit en verkoop strafbaar wordt gesteld.
Dat lachgas niet is opgenomen in de lijsten van de Opiumwet wil niet zeggen dat u onder invloed van het middel mag deelnemen aan het verkeer. Het is immers een stof die de rijvaardigheid vermindert. De politie zal bij een staande houding een proces-verbaal opmaken waarin staat dat u gevaarlijk rijgedrag vertoont.
Wordt u aangehouden met lachgasballonnen in uw auto? Dan bent u niet in overtreding.
Rijden onder invloed van harddrugs
Ook is voor meerdere soorten harddrugs een wettelijke limiet vastgesteld. De bekendste voorbeelden zijn cocaïne, MDMA en heroïne. Hiervoor geldt ook dat u in overtreding bent wanneer u meer dan de toegestane hoeveelheid stof in uw bloed hebt zitten.
Rijden onder invloed van medicijnen
https://www.ingevorderd-rijbewijs.nl/drugs/ (gebruik van geneesmiddelen)
Maar hoe gaat de politie bij een staande houding na of u onder invloed bent van drugs of medicijnen?
Procedure
- Speekseltest;
- Beoordelen lichamelijke functies zoals ogen, spraak en evenwicht;
- Bloedonderzoek (https://www.ingevorderd-rijbewijs.nl/drugs/)
Autorijbewijs kwijt vanwege alcohol
https://www.ingevorderd-rijbewijs.nl/alcohol/
Boete na rijden onder invloed
Boetes voor het rijden onder invloed zijn niet mild en zullen pijn doen in de portemonnee. Een beginnend bestuurder met een kleine hoeveelheid alcohol in zijn of haar bloed kan al snel rekenen op een boete van € 300,-.
Het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) heeft oriëntatiepunten opgesteld die de rechter een handvat geven om een straftoemeting te bepalen. Deze oriëntatiepunten kunt u inzien via de ‘Oriëntatiepunten en afspraken’ die het LOVS hiervoor hebben opgesteld.
Bekijk het overzicht van alle straffen en boetes bij rijden onder invloed.
Strafblad na rijden onder invloed?
Een strafblad is een overzicht van de strafbare feiten die zijn gepleegd en bij het hebben van een strafblad bent u geregistreerd bij Justitie. Of het plegen van een strafbaar feit een strafblad oplevert is afhankelijk van de aard van het delict en het bepaalde in de wet.
Lichte verkeersovertredingen zoals foutparkeren en rijden door rood licht worden administratiefrechtelijk afgedaan en zullen niet worden gedocumenteerd. Dit betekent dat u bij dergelijke overtredingen geen strafblad krijgt. U herkent dit aan de letter M die rechtsboven op de boetebrief staat.
Wanneer u een misdrijf pleegt, levert dit een strafblad op en zwaardere verkeersovertredingen vallen hieronder. In Nederland wordt het rijden onder invloed gezien als een misdrijf. Rijden onder invloed wordt dus doorgaans zwaar bestraft.
Rijdt u onder invloed van drugs of alcohol dan krijgt u te maken met de officier van justitie van het Openbaar Ministerie. De officier bekijkt welke straf u krijgt opgelegd en u krijgt een OM-strafbeschikking. Het accepteren van deze strafbeschikking wordt vermeld op uw strafblad.
Hier is het inschakelen van juridische hulp belangrijk. Eén van onze gespecialiseerde advocaten kan u adviseren over het wel of niet accepteren van een strafbeschikking. Bent u bijvoorbeeld een first offender? Dan kan dit invloed hebben op de straf die u wordt opgelegd.
Het hebben van een aantekening in het strafblad heeft grote gevolgen en blijft geruime tijd geregistreerd. De wet bepaalt hoelang een registratie blijft bestaan. Het begaan van een overtreding waarbij de boete hoger ligt dan € 100,- blijft vijf jaar geregistreerd. Is er taakstraf opgelegd dan blijft de overtreding 10 jaar geregistreerd. Bij misdrijven is de registratietermijn afhankelijk van onder meer het strafmaximum dat voor dat feit in de wet staat. Rijdt u onder invloed en rijdt u iemand dood? Dan blijft het feit zo’n 30 jaar op uw strafblad staan.
Hieruit blijkt dat een aantekening op uw strafblad vanwege het rijden onder invloed lang blijft bestaan. Voordat kan worden gesproken over verjaring bent u een aantal jaren verder.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Uit voorgaande volgt dat u een strafblad krijgt bij het rijden onder een invloed. Een aantekening blijft lang bestaan en heeft vaak grote gevolgen voor de toekomst.
Voor sommige banen en in bepaalde branches moet een VOG worden overlegd aan de werkgever. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een bepaalde baan. Een advocaat moet bijvoorbeeld zo’n verklaring kunnen afleggen maar ook zorgpersoneel of personen werkzaam in de kinderopvangbranche moeten dit.
Als u een strafblad heeft vanwege het rijden onder invloed is het mogelijk dat u geen VOG krijgt. Het Ministerie van Justitie bepaalt aan de hand van screeningprofielen of een VOG afgelegd wordt en maakt hierin een belangenafweging. Er wordt rekening gehouden met de aard van het gepleegde strafbare feit en de baan waarvoor een VOG nodig is.
Een strafblad vanwege rijden onder invloed levert moeilijkheden op wanneer u een VOG moet afleggen voor de baan taxichauffeur. Maar voor de functie baliemedewerker zal dit minder snel problemen opleveren.