Vanaf 1 januari 2023 is lachgas opgenomen in lijst II van de Opiumwet. Dit houdt in dat het in bezit hebben van lachgas, het verkopen of het brengen van lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland verboden wordt. Op deze manier wil de overheid het aanbod terugdringen en recreatief gebruik beperken. Lachgas wordt ook professioneel gebruikt voor medische en technische doeleinden of als toevoeging aan voedingsmiddelen, dit blijft wel toegestaan.
Inhoud
Noodzaak verbod lachgas
De Raad van State heeft aangegeven meer toelichting te willen over de vraag waarom een combinatie van minder ingrijpende maatregelen, zoals voorlichting, monitoring en preventie, niet genoeg is om het aanbod en gebruik van lachgas terug te dringen. Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt tussen professioneel en recreatief gebruik en dit moet duidelijk af te bakenen zijn. De Raad van State adviseert om dit bij wet vast te leggen. Echter een nieuwe wetgevingsprocedure neemt veel tijd in beslag.
Het kabinet antwoordt hier op dat lachgas grote risico’s met zich meebrengt en er daarom een noodzaak is om het verbod zo snel mogelijk in werking te laten treden. Ook geven zij aan dat de uitzonderlijke gevallen duidelijk zijn omschreven.
Rijden onder invloed van lachgas
De laatste tijd is een toename van ongelukken in het verkeer te linken aan het gebruik van lachgas. Lachgas is momenteel opgenomen in de lijsten van de Opiumwet. Vanaf 1 januari 2023 bent u ook strafbaar als u wordt aangehouden met lachgas in uw auto.
Opiumontheffing aanvragen
Nu bezit, verkoop, inkoop en gasflessen met lachgas ter handstellen aan particulieren verboden is per 1 januari 2023, verandert het een en ander voor toepassingen van professioneel gebruik van lachgas. Hoe komen zij nu namelijk op een legale manier aan lachgas? Er moet dan gekeken worden in de wet naar de lachgas opiumwet. Daar is een regeling voor getroffen in de artikelen 6 en 8 van de Opiumwet, zij moeten namelijk een opiumontheffing aanvragen voor medisch lachgas. Zonder deze ontheffing mogen er geen handelingen met lachgas verricht worden. Buiten medisch lachgas hebben ook bedrijven lachgas nodig als voedingsadditief voor o.a. slagroomspuiten. Dit zijn echter de kleine ampullen met lachgas die wel blijven toegestaan maar deze mogen niet worden doorverkocht aan derden.
Verkeersrecht advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan je graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. Je vindt ons bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Apeldoorn. Waar je ook woont, bij ons vind je een advocaat bij jou in de buurt die specialist is in verkeersrecht zaken.
Meer weten over verkeersrecht
Leer meer over:
Veelgestelde vragen over het verbod op lachgas
Is lachgas verboden in Nederland?
De lachgas verboden datum is vanaf 1 januari 2023 in Nederland. Vanaf deze datum staat het op lijst II van de Opiumwet. Recreatief gebruik van lachgas wordt dan verboden: de koop, verkoop, bezit enzovoort van lachgas zal dan als drugs strafbaar zijn.
Is lachgas legaal?/Is lachgas illegaal?
Op dit moment is recreatief gebruik van lachgas al verboden en dus illegaal. Het verbod van lachgas is gaan gelden vanaf 1 januari 2023.
Waarom moet lachgas verboden worden?
Volgens de staatssecretaris Van Ooijen leidt het recreatief gebruik van lachgas tot enorme gezondheidsrisico’s. Ook wordt er rekening gehouden met niet-gebruikers van lachgas die betrokken kunnen raken bij ongelukken door weggebruikers die lachgas gebruiken. Het verbod op lachgas zal ook helpen in de handhaving van de politie, die nu vaker preventief kan handelen. Hierdoor kunnen hopelijk ongelukken voorkomen worden doordat het minder snel tot gebruik van het middel komt.
Kan je een boete krijgen voor lachgas?
Dat hangt af van de geldende APV (de Algemene Plaatselijke Verordening) in dat gebied. Op sommige plekken kan voor in het openbaar gebruik een boete van 100 euro worden opgelegd. Stel dat je als bestuurder van een rijtuig onder invloed bent, dan kan de boete oplopen tot circa 1.000 euro. Per 1 januari 2023 is het recreatief gebruik van lachgas strafbaar dus dan zal er zeker een boete tot een zwaardere straf kunnen worden opgelegd, mede afhankelijk van de mate van bezit of verkoop.
Regel snel een kennismakingsgesprek
Bent u aangehouden? Een van onze gespecialiseerde advocaten staat u graag met raad en daad bij. Wenst u snel een vrijblijvend kennismakingsgesprek, aarzel dan niet en vul ons formulier in. Zo kan een advocaat met de nodige kennis en ervaring u terugbellen. Of bel zelf, wij zijn bereikbaar via 088 – 1810361!