Wanneer iemand na een invordering van het rijbewijs (bijvoorbeeld onder invloed van drugs en/of alcohol of gevaarlijk rijgedrag) voor het verstrijken van de invorderingstermijn weer de weg op gaat, dan maakt de bestuurder zich schuldig aan rijden tijdens een rijontzegging. De strafbaarheid van rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid staat in artikel 9 van de Wegenverkeerswet (WVW). Ook staat het rijden na een ongeldig verklaard rijbewijs beschreven in dit artikel.
De straffen voor dit vergrijp zijn dan ook fors. Alle reden om na het ontstaan van een verdenking direct de hulp in te roepen van een gespecialiseerde advocaat. Wij hebben deze gespecialiseerde advocaten voor u beschikbaar. Laat nu uw gegevens achter via het contactformulier. Een ervaren advocaat belt u uiterlijk de volgende werkdag terug.
Inhoud
Wat is een rijontzegging?
Wanneer de politie een bestuurder staande houdt wegens een snelheidsovertreding, alcohol, drugs of gevaarlijk rijgedrag, dan kan aan deze bestuurder een rijontzegging worden opgelegd. Het is deze persoon dan gedurende een bepaalde periode verboden om op de openbare weg een (gemotoriseerd) voertuig te besturen. Bestuurt de persoon gedurende de rijontzegging toch een motorvoertuig, dan pleegt hij of zij een misdrijf.
Een rijontzegging is iets anders dan rijden zonder rijbewijs (art. 7 WVW).
Wat zijn de straffen?
Het rijden tijdens een rijontzegging of met een ongeldig verklaard rijbewijs geldt als een misdrijf en wordt daarom zwaar bestraft. Als u door de rechter schuldig wordt bevonden, bestaat de kans dat u voor enige tijd in de gevangenis belandt. De termijn kan in dit geval oplopen tot maar liefst 3 maanden, al blijft deze in de praktijk vaak beperkt tot 14 dagen. Is het de eerste keer dat u wordt veroordeeld? Dan kan een goede advocaat de gevangenisstraf bovendien vaak nog ombuigen tot een taakstraf.
Hoe hoog de straf precies uitvalt is afhankelijk van vele factoren. Hebt u bijvoorbeeld een eerdere veroordeling voor dit feit op uw naam (recidive), dan verhoogt dit de strafmaat. Ook als u vaker met politie of justitie in aanraking bent geweest, kan de strafmaat worden opgehoogd. Het hebben van werk of de zorg voor een gezin kan daarentegen aanleiding geven tot een mildere straf. Tot slot spelen ook leeftijd en de vraag of u het rijbewijs inmiddels al terug hebt ontvangen een rol in het bepalen van de uiteindelijke straf.
Maximumstraf 3 maanden, richtlijn 2 weken cel
Volgens de wet kan bij overtreding in het uiterste geval een celstraf van 3 maanden of een geldboete van de tweede categorie worden opgelegd. In de praktijk geldt echter een richtlijn van 14 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, die bij recidive verdubbeld tot 28 dagen. Bij veroordeling dient u er dus serieus rekening mee te houden dat u achter de tralies komt te zitten.
Met goede advocaat is vrijspraak of taakstraf mogelijk
Toch is een celstraf lang niet altijd een uitgemaakte zaak. Een gespecialiseerde advocaat kan inzetten op vrijspraak of, als vrijspraak niet haalbaar is, op grond van uw persoonlijke situatie verzoeken de gevangenisstraf om te zetten in een taakstraf. Wanneer het de eerste keer is dat u voor dit vergrijp bent aangehouden, stemt de rechter hier vaak wel mee in. U blijft in dat geval op vrije voeten en krijgt een werkstraf van 28-40 uur opgelegd. Het indienen van een dergelijk verzoek is echter geen kinderspel. Rechters tillen over het algemeen zwaar aan rijden tijdens een rijontzegging of na een ongeldig verklaard rijbewijs, dus het vergt juridische kennis en ervaring om hem of haar op andere gedachten te brengen.
Verweer tegen beschuldiging
Een verweer tegen de beschuldiging van rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid of na het ongeldig verklaren van het rijbewijs zal met name draaien om de vraag of u op de hoogte was van het feit dat u niet (met dat voertuig) mocht rijden. Ontkenning hiervan klinkt misschien onrealistisch, maar dat is het niet. Wanneer uw rijbewijs bijvoorbeeld is ingevorderd door de politie kan het immers zo zijn dat u geen ontvangstbevestiging hebt gekregen en u niet duidelijk verteld is dat u vanaf dat moment niet meer mocht rijden. Ook zou het kunnen zijn dat u brieven van de rechter of het CBR niet hebt ontvangen. Als u dit soort redenen aanvoert als verweer, is het aan het Openbaar Ministerie (OM) om aan te tonen dat u wél wist dat u een rijontzegging opgelegd had gekregen of uw rijbewijs ongeldig was verklaard.
Bewijs in dossier doorslaggevend
Om aan te tonen dat u wist van de rijontzegging richt het OM zich op de bewijsstukken in het dossier. Het is daarom van zeer groot belang dat u bij het ontstaan van beschuldigingen omtrent artikel 9 WVW direct contact opneemt met een advocaat, voordat u ongemerkt belastende verklaringen afgeeft of fouten maakt en zo ongewild meewerkt aan uw eigen veroordeling. Denk bijvoorbeeld aan het politieverhoor. Als u dit gesprek onvoorbereid in gaat is de kans groot dat de politie u uitspraken kan ontlokken waar u later spijt van krijgt. Ook als er in het dossier een krabbel terug te vinden is voor ontvangst van een aangetekende brief met daarin een beslissing van de rechter, zijn uw kansen op vrijspraak vrijwel verkeken. Leg uw lot daarom niet in handen van politie of justitie, maar in de handen van een ervaren advocaat. Hij of zij kan u helpen een kansrijk verweer te voeren en, als vrijspraak toch niet mogelijk blijkt, er in ieder geval voor zorgen dat de straf zoveel mogelijk beperkt blijft.
Onze advocaten weten altijd raad
De straffen voor het rijden tijdens een rijontzegging zijn niet mals. Het is dan ook zeer raadzaam om bij een verdenking een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Omdat al onze advocaten zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand kunnen zij u, wanneer u daarvoor in aanmerking komt, bovendien bijstaan op basis van toevoeging (pro deo). Wacht daarom niet, maar kom in actie. Wanneer u ons uw contactgegevens toestuurt via het invulformulier op de website, wordt u uiterlijk de volgende werkdag teruggebeld door een ervaren advocaat voor een oriënterend gesprek. U kunt ook op de button hieronder klikken. Wij noteren uw contactgegevens en sturen die door naar een advocaat bij u in de regio.
Meer over het rijbewijs?
De onderwerpen ‘auto in beslag genomen‘ en ‘joyriding‘ hangen nauw samen met bovenstaande.