Als uw rijbewijs is ingenomen kan dit een behoorlijke impact hebben op uw dagelijks leven. Zo zijn veel mensen afhankelijk van de auto om op het werk te komen of om het werk uit te voeren. Wordt het rijbewijs ingevorderd, dan kan dit zelfs leiden tot ontslag. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe lang de rijontzegging van kracht is.
Rijontzegging hoe lang?
Nadat uw rijbewijs door de politie is ingevorderd, stuurt men het op naar de Officier van Justitie. Deze heeft vervolgens vanaf de dag na de datum van invordering 10 dagen de tijd om te beslissen wat er met uw rijbewijs gebeurt en hoe lang de rijontzegging geldt. Met andere woorden: wordt uw rijbewijs op 10 oktober ingevorderd, dan heeft de officier tot 21 oktober (10+1+10) om tot een beslissing te komen. Een uitzondering geldt als de 10e dag een algemeen erkende feestdag is of in het weekend valt. De beslistermijn wordt dan verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.
Termijn verstreken
Mocht het zo zijn dat de Officier niet binnen de wettelijke termijn beslist uw rijbewijs in te houden, dan krijgt u het teruggestuurd. In een zogeheten ZSM-traject wordt steeds vaker reeds op de dag van invordering duidelijk of het rijbewijs wordt ingehouden of niet. Tegenwoordig komt het bijna niet voor dat de officier van justitie de termijn laat verstrijken. U hoort meestal binnen een dag of het rijbewijs wordt ingehouden.
Klaagschrift indienen
U kunt een klaagschrift indienen tegen het ingevorderde rijbewijs. Hiervoor hoeft u niet te wachten totdat er een besluit is genomen door de Officier van Justitie. Zodra het rijbewijs ingevorderd is, kunt u het klaagschrift indienen wanneer u daar een spoedeisend belang bij heeft. Onze advocaten kunnen u hierbij helpen! Het klaagschrift wordt naar de rechtbank gestuurd. Deze zal het vervolgens doorsturen naar de Officier van Justitie.
Als de Officier nog geen besluit heeft genomen, dan zou het klaagschrift de doorslaggevende factor kunnen zijn. Het klaagschrift kan de Officier van Justitie overtuigen om uw rijbewijs terug te geven. Het kan dus cruciaal zijn dat het klaagschrift goed in elkaar zit. Onze advocaten hebben de juiste kennis en ervaring om een goed klaagschrift op te stellen.
Contact opnemen
Als u het contactformulier invult, dan neemt een gespecialiseerde advocaat gauw contact met u op. Zelf bellen kan natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar via 088-1810 361.
Advocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde advocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Middelburg. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die specialist is in zaken wat betreft getuigenrecht.
Meer weten over ingevorderd rijbewijs?
Lees meer over bijvoorbeeld:
- Inbeslagname auto;
- Inbeslagname door CJIB;
- Rijden tijdens rijontzegging;
- Rijden zonder rijbewijs;
- Joyriding;
- Gevaarlijk rijgedrag;
- Onbekende bestuurder.
Veelgestelde vragen over ingevorderd rijbewijs
Wat is het verschil tussen een rijontzegging en een rijverbod?
Bij een rijontzegging mag u niet meer in het betreffende voertuig rijden en bij een rijverbod mag u helemaal niet meer rijden, dus ook niet op een fiets of motor.
Wie bepaalt of het rijbewijs ingevorderd wordt?
De Officier van Justitie bepaalt over het invorderen van een rijbewijs.
Hoe lang mag er gedaan worden over de beslissing betreffende de rijontzegging?
De Officier van Justitie heeft 10 dagen de tijd om een beslissing te nemen. Wanneer de 10e dag in het weekend of op een feestdag valt, dan heeft de Officier een dag extra de tijd.
Kan ik bezwaar maken tegen de rijontzegging?
Ja, u kunt een klaagschrift indienen bij de rechtbank.
Is een advocaat verplicht bij het indienen van een klaagschrift?
Een advocaat is niet verplicht, maar het is wel aan te raden om een advocaat in te schakelen. Op deze manier heeft u de beste kans om het rijbewijs terug te krijgen.