“Bijna 7,8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen in 2020”, zo luidt een nieuwsbericht van de Rijksoverheid op 10 februari jl. Uit hetzelfde nieuwsbericht blijkt dat de meeste verkeersboetes zijn opgelegd wegens snelheidsovertredingen. In totaal 6.364.857 boetes! Het nieuwsbericht leest u hier terug.
Inhoud
Een snelheidsovertreding
Wat wordt verstaan onder een snelheidsovertreding behoeft geen uitleg.
Wat wel uitleg behoeft zijn de gevolgen van zo’n overtreding. De straffen voor een snelheidsovertreding zijn divers en variëren van een verkeersboete tot het in beslag nemen.
Goed om te weten is dat een snelheidsovertreding tijdens het inhalen een boete oplevert!
Gevolgen van een snelheidsovertreding
De gevolgen van een overtreding is afhankelijk van de gemeten snelheid. Er bestaan vier verschillende situaties van snelheidsovertredingen:
- Tot 30 km/u te snel
- 30 tot 50 km/u te snel
- Van 50 km/u te snel
- Snelheidsovertreding van meer dan 100% te snel
Bestaat zoiets als verjaring?
Begaat u een snelheidsovertreding tot 30 km/u te snel? Men spreekt dan van een boete die valt binnen de Mulderafdoening. Dit betekent dat er sprake is van een administratieve sanctie opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Uit de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeervoorschriften blijkt het volgende:
“De bekendmaking van de beschikking geschiedt binnen vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden, door toezending van de beschikking aan het adres dat betrokkene heeft opgegeven of, indien dat niet mogelijk is en de gedraging heeft plaatsgevonden met of door middel van een motorrijtuig waarvoor een kenteken is opgegeven, aan het adres dat is opgenomen in het kentekenregister”.
Een beschikking die binnen vier maanden wordt ontvangen ziet op een lichte verkeersovertreding. Verstuurt het CJIB de verkeersboete na 4 maanden pas op? Dan geldt de verjaringstermijn en hoeft u de boete niet te betalen.
Is er sprake van een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/u te snel? Dit wordt gezien als een zware overtreding. Een dergelijke overtreding valt binnen het strafrecht. Pas na 2 of 3 jaar is er sprake van verjaring.
Zware snelheidsovertreding en een strafblad
In de situaties dat een zware snelheidsovertreding is begaan vindt vastlegging plaats in de justitiële documentatie. Voorheen was dit het strafblad. Een vastlegging vindt ook plaats bij het autorijden onder invloed of bij het autorijden tijdens een ingevorderd rijbewijs. Een aantekening in de justitiële documentatie is bij een enkele overtreding niet heel erg. Vervelender is de situatie wanneer sprake is van recidive binnen 2 jaar na de laatste snelheidsovertreding en veroordeling daarvan. Daarbij blijft een vermelding in de justitiële documentatie jarenlang staan. Dit geldt ook wanneer u bent vrijgesproken van een overtreding.
Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Heeft u een aantekening in uw justitiële documentatie staan en wilt u een VOG aanvragen? Een aantekening betekent niet per definitie dat u geen VOG krijgt. Alle feiten en omstandigheden worden afgewogen bij de VOG-aanvraag. Meer weten over de VOG-aanvraag? Klik dan hier.
Maak bezwaar!
Een snelheidsovertreding is snel begaan en afhankelijk van uw situatie kan het aantekenen van bezwaar zinvol zijn. Bij een overtreding van 15 km/u zal een bezwaar weinig kans van slagen hebben. Is er echter sprake van een zware overtreding? Of heeft u een strafbeschikking ontvangen van het Openbaar Ministerie? Het kan geen kwaad om advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat en hij/zij kan u helpen met het maken van bezwaar. Ook wanneer u al verder bent in de procedure – bijvoorbeeld bij verzet – is het mogelijk dat u wordt bijgestaan.
Wilt u hulp bij het maken van bezwaar? Vul het contactformulier in en uiterlijk de volgende werkdag wordt u teruggebeld door een ervaren advocaat bij u in de regio. Het is goed om te weten dat de advocaten ook werken op pro deo basis. Dit betekent dat u niet bang hoeft te zijn voor hoge kosten.