Het kan zijn dat iemand anders dan u zelf uw voertuig heeft gebruikt. Als er dan een snelheidsovertreding met uw auto is gemaakt, wil men uiteraard graag van u weten wie de bestuurder was op dat moment. Als de bestuurder bekend bij u is, moet u zo snel mogelijk de gegevens van die persoon doorgeven. U bent verplicht om via een formulier of telefonisch te reageren.
Twee manieren om gegevens door te geven
Van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ontvangt u een ‘Kennisgeving strafbaar feit en ontbieding verhoor’. Kiest u ervoor om schriftelijk te reageren, dan noteert u op het bijgesloten antwoordformulier de gegevens van de persoon die te snel gereden heeft in uw auto. De Kennisgeving noemt ook een telefoonnummer waarop u de gegevens van de bestuurder kunt doorbellen. Van deze mogelijkheid kunt u gebruik maken als het opsturen van de gegevens niet binnen de termijn lukt.
Wat als de persoon ontkent de bestuurder te zijn?
Het CJIB gaat na bij de door u genoemde persoon of hij of zij erkent of ontkent de auto bestuurd te hebben. Bij ontkenning zal het CJIB opnieuw u als kentekenhouder benaderen. Als u zelf ook ontkent dat u achter het stuur zat, dan gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie.
De persoon erkent de auto bestuurd te hebben
Een tweede mogelijkheid is dat de man of vrouw die u heeft genoemd als bestuurder erkent inderdaad achter het stuur te hebben gezeten. In dit geval is er sprake van een nieuwe zaak. Deze zaak komt dan op naam van de door u genoemde bestuurder.
Uw verantwoordelijkheid
Een derde mogelijkheid die kan spelen als de bestuurder bekend is, is dat de persoon waarvan u de gegevens heeft doorgegeven niet te bereiken is. In dat geval zal het CJIB zich opnieuw wenden tot u als kentekenhouder. De Wegenverkeerswet 1994 legt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor overtredingen met een auto namelijk bij de kentekenhouder.
Heeft u interesse in een kosteloos gesprek waarin u aan een advocaat uw zaak kan voorleggen? Stuur ons dan via het formulier vrijblijvend uw gegevens, dan belt een gespecialiseerde advocaat u snel terug.
Een korte vraag. Wat is de sanctie (of boete) die opgelegd kan worden bij het overschrijden van de maximale snelheid met 44 km/u op een snelweg. Een snelweg waar op dat moment een maximum van 100 km/u geldt en waar geen wegwerkzaamheden uitgevoerd worden. Volgens het CJIB is deze situatie een ‘strafbaar feit’.
Bij voorbaat dank,
Simon Kuyvenhoven, 06 – 1057.2217. Whatsapp mag ook