Als de Officier van Justitie (OvJ) uw snelheidsovertreding afdoet met een boete, krijgt u een zogeheten ‘Transactievoorstel Rijbewijs Ingevorderd’. Dat betekent niets anders dan ‘boete’. Als u deze betaalt, is de zaak daarmee afgesloten. Maar als u de boete te hoog vindt, geen strafblad wil, of het er helemaal niet mee eens bent, kunt u binnen twee weken bezwaar aantekenen bij de OvJ.
Op internet kunt u vinden hoe u die procedure zelf kunt voeren. Maar omdat elke zaak anders is, maakt u veel meer kans met een advocaat aan uw zijde. Wanneer u uw gegevens invult op het contactformulier, neemt een ervaren rijbewijs advocaat uit uw regio binnen 24 uur vrijblijvend contact met u op.
Let op: Strafblad!
Een transactievoorstel herkent u aan de letter T rechtsboven op de brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Als u betaalt, en dus met het besluit akkoord gaat, komt dit wel in uw strafblad te staan. Als u dat wilt voorkomen, kunt u de zaak voorleggen aan de rechter. Als hij u in het gelijk stelt, komt er natuurlijk geen aantekening te staan in uw strafblad.
Officier oordeelt streng
Het komt vaak voor dat de OvJ niet alleen een boete oplegt, maar ook een rijontzegging van maximaal zes maanden. Ook hier geldt dat u dan bezwaar kunt maken bij de kantonrechter. Dat moet binnen twee weken na het besluit van de OvJ gebeuren. Het komt nogal eens voor dat de Officier van Justitie strenger oordeelt dan de kantonrechter, zodat het al snel aantrekkelijk is om de zaak bij de rechter voor te laten komen.
Bescheiden kosten
De kantonrechter kijkt naar alle omstandigheden en houdt er bijvoorbeeld ook rekening mee of u uw rijbewijs nodig heeft voor uw werk. Uw advocaat weet precies welke argumenten in uw voordeel spreken. Hij neemt u de zaak uit handen, maar zonder dat het u veel geld kost. Hij of zij werkt waar mogelijk op pro Deo basis, zodat u alleen een kleine eigen bijdrage betaalt. Stuur nu het contactformulier op, dan neemt een deskundige rijbewijs advocaat zo snel mogelijk contact met u op.