Verjaring van verkeersboetes: wat te doen als je na twee jaar niets meer hebt gehoord?
Het kan voorkomen dat je een verkeersboete ontvangt en vervolgens lange tijd niets meer hoort. In Nederland zijn er wettelijke termijnen waarbinnen de overheid een verkeersboete moet innen. Als je na twee jaar nog steeds geen bericht hebt ontvangen over de boete, kan het zijn dat deze is verjaard. Hieronder bespreken we wat je kunt doen in een dergelijke situatie.
Verjaringstermijn van verkeersboetes
In Nederland hebben verkeersboetes een verjaringstermijn. Dit betekent dat de boete niet meer geïnd kan worden als deze termijn is verstreken. De standaard verjaringstermijn voor verkeersboetes is twee jaar, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld, als er bepaalde acties zijn ondernomen door de overheid, kan de verjaringstermijn worden verlengd.
Acties die de verjaringstermijn kunnen verlengen
- Als de overheid een aanmaning heeft verstuurd binnen de verjaringstermijn, kan dit de termijn verlengen.
- Als er een betalingsregeling is getroffen, kan dit invloed hebben op de verjaring.
- Elke handeling die aangeeft dat de overheid de boete actief probeert te innen, kan de verjaringstermijn beïnvloeden.
Wat te doen na twee jaar niets meer te hebben gehoord?
Als je na twee jaar nog niets hebt gehoord over de boete, kun je de volgende stappen overwegen:
- Controleer je correspondentie: Zorg ervoor dat je geen brief of aanmaning hebt gemist. Controleer ook je digitale post, zoals berichten van de overheid via MijnOverheid.
- Neem contact op met de instantie: Je kunt contact opnemen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om te verifiëren of de boete nog openstaat of is verjaard.
- Juridisch advies inwinnen: Het kan nuttig zijn om juridisch advies in te winnen om zeker te zijn van je situatie. Een advocaat kan je helpen om te bepalen of de boete daadwerkelijk is verjaard en wat je rechten zijn.
Als je twijfelt over de status van je verkeersboete of als je juridische bijstand nodig hebt, raden we aan om contact op te nemen met een juridisch expert. Voor verdere ondersteuning kun je gebruikmaken van het contactformulier op onze website.
Geef een reactie