Als u na betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval bent doorgereden zonder gegevens achter te laten, dan heeft u een strafbaar feit gepleegd. Dit noemt men in wettelijke termen het verlaten van de plaats ongeval.
Of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op en kunnen vandaag nog voor u aan de slag!
Een dergelijk vergrijp kan zware consequenties hebben. Gelukkig kunnen wij u helpen voor te bereiden op het juridische procedure die in dit geval volgt. In het onderstaande leggen we graag uit wat u tijdens dit traject zoal kunt verwachten.
Inhoud
Betrokken bij een verkeersongeval
Allereerst is het verlaten van de plaats ongeval altijd strafbaar, ongeacht uw rol in het incident. Dit kan dus zijn als:
- voetganger
- fietser
- brommerrijder
- motorrijder
- bestuurder van auto of ander motorvoertuig
Of u het ongeval nu zelf heeft veroorzaakt of slachtoffer bent, het verlaten van het verkeersongeval is volgens artikel 7 van het Wetboek een strafbaar feit. Wordt u beschuldigd van het verlaten plaats ongeval? Neem dan direct contact met ons op via het formulier, zodat onze verkeersrechtsadvocaten u kunnen helpen bij uw verweer.
Meld u kort na het verkeersongeval
Wanneer u de plaats ongeval in een opwelling of vanuit een schrikreactie heeft verlaten, bestaat er nog een mogelijkheid om vervolging wegens verlaten plaats ongeval te voorkomen. Wanneer u zich binnen 12 uur na het verkeersongeval vrijwillig meldt bij de politie geldt dit namelijk als uitsluitingsgrond voor vervolging, tenzij u een slachtoffer in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. Let wel: als u weet dat de politie u zoekt of deze al bij u voor de deur staat, kunt u zich niet meer ‘vrijwillig’ melden. Zodra u zich meldt op het politiebureau zal men daar uw gegevens noteren. Bestuurde u ten tijde van het ongeval een (motor)voertuig, dan worden ook de (kenteken)gegevens van dit voertuig vastgelegd. Na deze gegevens achtergelaten te hebben is de kous daarmee voorlopig af en mag u in principe weer naar huis.
U wordt uitgenodigd voor verhoor
Als u zich niet binnen 12 uur uit eigen beweging meldt maar de politie via andere wegen van uw betrokkenheid bij een ongeval op de hoogte wordt gesteld, dan zal men u uitnodigen voor een politieverhoor. Heeft u deze uitnodiging al ontvangen, dan verdient het aanbeveling onmiddellijk contact met ons op te nemen, zodat wij u kunnen helpen met de voorbereiding op het verhoor. Tijdens het verhoor zal allereerst worden onderzocht of het hier daadwerkelijk om een verkeersongeval gaat. Dit is vaak eenvoudig vast te stellen. Aansluitend worden alle feiten en omstandigheden rondom het ongeval doorgenomen en krijgt u de kans zich te verweren tegen de beschuldiging van verlaten plaats ongeval.
Mogelijke verweren die u kunt aanvoeren voor de reden dat u na het ongeval bent doorgereden zijn:
- u was tijdens het ongeval niet de bestuurder, maar uw kenteken is wel gezien
- u heeft niet opgemerkt dat u een aanrijding had veroorzaakt, bijvoorbeeld door heftige weersomstandigheden
- u bent wel gestopt, maar door weigering van de ander kon u geen gegevens uitwisselen of een schadeformulier invullen
- u moest dringend verder vanwege een medisch noodgeval
Bovenstaand lijstje bevat slechts enkele mogelijke situaties waarin het verlaten van de plaats ongeval u niet aangerekend kan worden. Er zijn nog vele andere omstandigheden denkbaar. Uw advocaat zal voorafgaand aan het verhoor uitgebreid met u gesprek gaan over het voorval om zo te komen tot de best passende, meest kansrijke verdedigingsstrategie. Hij of zij kan u precies vertellen wat uw rechten zijn, waar u voor moet waken en wat u wel en niet moet zeggen. Bovendien kan uw advocaat aanwezig zijn bij het verhoor, om zo te voorkomen dat de politie sturende vragen stelt, ongeoorloofde druk uitoefent of het gesprek op een andere manier tracht te manipuleren. Kort en goed: door direct een advocaat bij uw zaak te betrekken garandeert u een eerlijke rechtsgang en maximaliseert u uw kansen.
Vervolging door de Officier van Justitie
Indien uit het verhoor blijkt dat u de plaats ongeval niet had mogen verlaten, dan kan de Officier van Justitie besluiten u te vervolgen. Een mogelijke reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat u een slachtoffer (zelfs wanneer dit de veroorzaker is) in hulpeloze toestand hebt achtergelaten. Maar ook dronken rijden of rijden onder invloed van zware geneesmiddelen en drugs kunnen reden zijn om tot vervolging over te gaan. Als de Officier van Justitie hiertoe besluit ontvangt u na het verhoor een dagvaarding of strafbeschikking van het Openbaar Ministerie.
Strafbeschikking
Ontvangt u een strafbeschikking? Dan is de Officier van Justitie van zins u een straf op te leggen voor het verlaten van de plaats ongeval. De hoogte van de straf is afhankelijk van de omstandigheden rondom het verkeersongeval. De straffen die u opgelegd kunnen worden zijn:
- maximaal 3 maanden hechtenis of een geldboete van maximaal € 3.800
- invordering van het rijbewijs
- maximaal 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid (10 jaar bij recidive)
Bij een strafbeschikking hoeft u niet voor de politierechter te verschijnen, het betreft een voorstel voor buitengerechtelijke afhandeling. Het vervelende is echter dat u door de beschikking te accepteren schuld bekent, waarna het feit vermeld wordt in justitiële documentatie. Iets dat later (negatieve) gevolgen hebben voor de aanvraag van een VOG. U hoeft dan ook niet klakkeloos akkoord te gaan met een strafbeschikking. Bent u het niet met de beschikking eens, dan treedt uw advocaat binnen de wettelijke termijn van veertien dagen na ontvangst voor u in verzet. Het indienen van een sterk verzetsschrift leidt in veel gevallen tot strafvermindering.
Dagvaarding
Indien u een dagvaarding ontvangt moet u voor de politierechter verschijnen. Uw advocaat gaat in dit geval graag met u mee om u bij te staan en voor u het woord te doen – net als in iedere andere rechtszaak of hoorzitting. Tijdens de zitting wordt nogmaals doorgenomen wat er op de dag van het verkeersongeval is gebeurd. Hiervoor worden politierapporten, het verslag van het verhoor en eventuele getuigenverklaringen gebruikt. Uw advocaat bewaakt uw belang en voorkomt eenzijdige beeldvorming. Omdat de rechter het oordeel echter tevens baseert op het al eerder gevoerde politieverhoor, is het belangrijk om direct na het verkeersongeval contact op te nemen met ons. Hoe eerder u ons inschakelt, des te beter we u tijdens dit hele traject van dienst kunnen zijn. Dit verhoogt de kans op vrijspraak of strafvermindering aanzienlijk.
Gespecialiseerd in verkeersrecht
Verkeersrecht is een complexe zaak, opgebouwd uit allerhande regels en wetten. Wanneer u hiermee in aanraking komt is het daarom wel zo prettig dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde, ervaren advocaat die precies weet welke stappen te ondernemen. Of het nu gaat om een ingevorderd rijbewijs vanwege een verkeersovertreding of een probleem rondom een verkeersongeval. Wij staan altijd voor u klaar, verdedigen uw belangen en helpen u de zaak tot een zo goed mogelijk eind te brengen. Mocht u dus iets overkomen in het verkeer, neem dan direct contact met ons op om uw kansen op een goede afloop te maximaliseren.
Kort samengevat
Wanneer u betrokken bent geweest bij een verkeersongeval en om wat voor reden dan ook de plaats van het ongeval heeft verlaten, dan kan u een strafbaar feit ten laste worden gelegd. Om vervolging te voorkomen meldt u zich binnen 12 uur na het ongeval op het politiebureau bij u in de buurt. Ook schakelt u direct hulp in van onze gespecialiseerde verkeersadvocaten.
Vervolgens kan u het volgende te wachten staan:
- op het bureau worden uw gegevens genoteerd
- u krijgt een uitnodiging voor een politieverhoor, waarbij u – samen met uw advocaat – uw kant van het verhaal vertelt en u mag verweren
- wanneer de Officier van Justitie besluit tot vervolging ontvangt u een strafbeschikking of een dagvaarding om te verschijnen voor de politierechter
Uiteraard kan uw verkeersadvocaat u tijdens dit hele traject bijstaan. Wacht daarom niet en neem zo snel mogelijk contact met ons op, zodat wij voor u aan de slag kunnen gaan.
Vrijblijvend adviesgesprek?
Vraag gelijk een gratis adviesgesprek aan met een ervaren rijbewijsadvocaat. Bel ons op 088 1810 361 (aanklikbaar telefoonnummer) of stuur het contactformulier in.
Onthoud: het verlaten van de plaats van een verkeersongeval is in beginsel altijd strafbaar, ook wanneer u voetganger of fietser bent en zelfs wanneer u het verkeersongeval niet heeft veroorzaakt!