Als u onderdeel bent geweest van een ongeval en vervolgens bent doorgereden, dan heeft u een strafbaar feit gepleegd. Of u zich later zelf heeft aangegeven of bent aangegeven door de andere bestuurder maakt op zich niets uit. Verlaten van plaats ongeval heeft consequenties. Gelukkig kunnen we u helpen om u zo goed mogelijk voor te bereiden op het traject dat komen gaat. Wat u ongeveer kunt verwachten tijdens dit traject, leggen wij u graag uit.
Inhoud
Betrokken bij een verkeersongeval
Allereerst is het verlaten van plaats ongeval altijd strafbaar, ongeacht op welke manier u betrokken bent geweest bij het verkeersongeval. Dit kan dus zijn als:
- voetganger;
- fietser;
- brommerrijder;
- motorrijder;
- bestuurder van auto of ander motorvoertuig.
Of u nu het ongeval heeft veroorzaakt of slachtoffer bent geworden, het verlaten van het verkeersongeval is volgens artikel 7 van het Wetboek een strafbaar feit. Heeft u een verkeersongeval verlaten, dan is het goed dat u contact met ons heeft opgenomen. Wij helpen u graag met dit traject.
Meldt u kort na het verkeersongeval
Wij adviseren u om binnen 12 uur na het verkeersongeval te melden bij de politie. Omdat u dit vrijwillig doet op eigen initiatief, is het niet mogelijk om vervolgd te worden. Met uitzondering in de gevallen waarbij u een slachtoffer in hulpeloze toestand achter zou hebben gelaten (zoals in artikel 7 is opgenomen). Wanneer u zich meldt op het politiebureau zal de dienstdoende agent uw gegevens noteren, samen met eventueel uw kenteken als u een motorvoertuig heeft bestuurd. Vervolgens gaat u weer naar huis.
U wordt uitgenodigd voor verhoor
Na melding zal de politie u uitnodigen voor een verhoor. Heeft u deze uitnodiging al ontvangen, dan is het goed dat u contact heeft opgenomen met ons. Wij helpen u met de voorbereiding op het verhoor. Tijdens het verhoor zal eerst worden vastgesteld of het om een verkeersongeval gaat of niet. Dat kost vaak niet zoveel tijd. Daarna wordt het ongeval doorgenomen en krijgt u de kans om zich te verweren – indien u natuurlijk de veroorzaker van het ongeluk bent geweest.
Mogelijke verweren die u kunt opperen voor de reden dat u bent doorgereden zijn:
- u was tijdens het ongeval niet de bestuurder, maar uw kenteken is wel gezien;
- u heeft niet opgemerkt dat u een aanrijding had veroorzaakt, bijvoorbeeld door heftige weersomstandigheden;
- u bent wel gestopt, maar door weigering van de ander kon u geen gegevens uitwisselen of een schadeformulier invullen;
- u moest dringend verder vanwege een medische afspraak.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Natuurlijk gaan wij met u eerst uw kant van het verhaal goed bekijken en adviseren u dan wat u het beste als verweer kan aandragen. Tijdens de hoorzitting staan wij u niet alleen bij, wij doen ook het woord voor u en proberen u vrij te pleiten.
Vervolging door de Officier van Justitie
Mocht na de hoorzitting blijken dat de omstandigheden van het ongeval dusdanig waren dat u het verkeersongeval niet had mogen verlaten, dan kan de Officier van Justitie beslissen om u toch te vervolgen. De redenen hiervoor kunnen zijn dat u een slachtoffer (zelfs wanneer dit de veroorzaker is) in hulpeloze toestand heeft achtergelaten. Maar ook dronken rijden of rijden onder invloed van zware geneesmiddelen en drugs kunnen een reden zijn om toch tot vervolgen over te gaan. Gaat de Officier van Justitie over tot vervolging, dan ontvangt u na het verhoor een dagvaarding of strafbeschikking van het Openbaar Ministerie.
Strafbeschikking
Bij een strafbeschikking kunt u erop rekenen dat u een straf krijgt opgelegd. Deze worden bepaald naar aanleiding van de omstandigheden van het verkeersongeval. De straffen die u opgelegd kunnen worden zijn:
- maximaal 3 maanden hechtenis of een geldboete van maximaal € 3.800,-;
- invordering van het rijbewijs;
- ontzegging van de rijbevoegdheid.
Bij een strafbeschikking hoeft u niet voor de politierechter te verschijnen, heeft u echter een dagvaarding gehad, dan komt uw zaak voor bij de politierechter. Bent u het niet eens met de strafbeschikking, dan maken wij samen met u binnen veertien dagen na het ontvangen van de strafbeschikking bezwaar door in verzet te gaan. Dit kan in veel gevallen tot strafvermindering leiden.
Dagvaarding
Bij een dagvaarding moet u voor de politierechter verschijnen. Uiteraard gaat een van onze advocaten met u mee om u bij te staan en voor u het woord te doen – net als in iedere andere rechtszaak of hoorzitting. Tijdens deze zitting wordt nogmaals doorgenomen wat er op de dag van het verkeersongeval is gebeurd aan de hand van het door de politie en de Officier van Justitie verzamelde bewijsmateriaal. De andere partij zal hier ook bij aanwezig zijn en gehoord worden. Er kunnen getuigen worden opgeroepen en bewijzen aangevoerd. Daarom is het belangrijk om direct na het verkeersongeval al contact op te nemen met ons. Hoe eerder u ons al inschakelt, des te beter kunnen we u tijdens dit hele traject van dienst zijn.
Gespecialiseerd in verkeersrecht
Verkeersrecht is niet ingewikkeld, maar bestaat wel uit allerhande regels en wetten. Wanneer u in aanraking komt met verkeersrecht is het wel zo fijn als u wordt bijgestaan door een gespecialiseerd advocaat die precies weet welke stappen te nemen in uw specifieke zaak. Of het nu gaat om een ingevorderd rijbewijs vanwege een verkeersovertreding of een probleem rondom een verkeersongeval. Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen bij uw zaak en ervoor te zorgen dat het voor u zo gunstig mogelijk afloopt. Mocht u dus iets overkomen in het verkeer, neem dan direct contact met ons op. Hoe eerder u ons inschakelt, des te beter zijn wij ook voorbereid om met uw zaak aan de slag te gaan en u iedere stap van het traject bij te staan.
Kort samengevat
Wanneer u betrokken bent geweest bij een verkeersongeval en de plaats van het ongeval heeft verlaten – om welke reden dan ook – dan heeft u een strafbaar feit begaan. Om te zorgen dat u niet vervolgd wordt, meldt u zich binnen 12 uur na het ongeval op het politiebureau bij u in de buurt. Ook schakelt u direct hulp in van onze gespecialiseerde verkeersadvocaten.
Vervolgens staat u het volgende te wachten:
- op het bureau worden uw gegevens genoteerd;
- u krijgt een uitnodiging voor een hoorzitting, waarbij u – samen met uw advocaat – uw kant van het verhaal vertelt en uw verweer mag maken;
- na aanleiding van dit verhoor kan de Officier van Justitie besluiten over te gaan tot vervolging;
- u krijgt of een dagvaarding waarbij uw zaak voorkomt bij de politierechter;
- u krijgt een strafbeschikking – u mag hiertegen in verzet gaan.
Uiteraard staat uw verkeersadvocaat u bij tijdens dit hele traject en bouwen we uw zaak vanaf het eerste moment van aanmelding op. Neem daarom spoedig contact met ons op en we helpen u snel verder.
Het verlaten van de plaats van een verkeersongeval is altijd strafbaar, ook wanneer u voetganger of fietser bent en daarna bent doorgelopen of doorgereden. Zelfs wanneer u het verkeersongeval niet heeft veroorzaakt.