Gevolgen van te hard rijden in Duitsland voor je Nederlands rijbewijs
Als je als Nederlandse beginnende bestuurder 90 km/u te hard rijdt in Duitsland, zijn er enkele juridische aspecten die je in overweging moet nemen. De gevolgen voor je Nederlandse rijbewijs zijn afhankelijk van zowel Duitse als Nederlandse regelgeving.
Mogelijke gevolgen in Duitsland
Boete en rijverbod: Duitsland kan je een flinke boete opleggen en een tijdelijk rijverbod in Duitsland opleggen. Het rijverbod geldt meestal alleen binnen Duitsland.
Punten in Flensburger register: Je kunt ook strafpunten krijgen in het Duitse verkeersregister. Deze punten hebben geen directe invloed op je Nederlandse rijbewijs.
Mogelijke gevolgen in Nederland
Meldingsplicht: Duitsland meldt ernstige verkeersovertredingen vaak aan Nederland. Als beginnend bestuurder kun je extra risico lopen omdat er in Nederland strengere maatregelen gelden voor overtredingen door beginnende bestuurders.
EMG-cursus: Afhankelijk van de ernst van de overtreding en de melding aan de Nederlandse autoriteiten, kan je worden verplicht om een Educatieve Maatregel Gedragscursus (EMG) te volgen.
Inname rijbewijs: Hoewel Duitsland zelf je Nederlandse rijbewijs niet kan innemen, kan de Nederlandse autoriteit (het CBR) besluiten tot een rijvaardigheidsonderzoek of zelfs schorsing van je rijbewijs als de overtreding ernstig genoeg wordt geacht.
Conclusie
Hoewel je rijbewijs niet direct in Duitsland wordt ingenomen, kan een ernstige snelheidsovertreding zoals 90 km/u te hard rijden wel gevolgen hebben in Nederland. De kans dat je rijbewijs wordt geschorst of dat er andere maatregelen worden genomen door het CBR is groter naarmate de overtreding ernstiger is en je een beginnend bestuurder bent. Het is belangrijk om te reageren op eventuele communicatie van zowel Duitse als Nederlandse autoriteiten om verdere problemen te voorkomen.
Geef een reactie