Juridische gevolgen van te hard rijden in Nederland voor beginnende bestuurders
Het is belangrijk om te begrijpen dat in Nederland het rijbewijs van een beginnend bestuurder in gevaar kan komen als gevolg van ernstige verkeersovertredingen, zelfs als de bestuurder niet ter plekke staande is gehouden. Hieronder worden de relevante aspecten uiteengezet:
Flitsboete en rijbewijs
- Wanneer je als bestuurder geflitst wordt voor het rijden met 40 km/u te hard, wordt er een boete opgelegd via de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV), oftewel de Wet Mulder.
- Bij een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/u binnen de bebouwde kom of meer dan 40 km/u buiten de bebouwde kom, wordt er een rapport opgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM). Dit kan leiden tot een zwaardere straf dan een administratieve boete, zoals een mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.
Strafpunten en beginnende bestuurders
- Beginnende bestuurders hebben een strafpuntensysteem. Bij ernstige verkeersovertredingen kunnen strafpunten worden opgelegd die leiden tot een onderzoek naar de rijvaardigheid.
- Hoewel er geen directe strafpunten worden toegekend als je niet staande bent gehouden, kan een ernstige overtreding zoals 40 km/u te hard rijden wel degelijk leiden tot maatregelen vanuit het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), zoals een rijvaardigheidsonderzoek.
Conclusie
Hoewel je niet direct strafpunten krijgt als je alleen geflitst wordt en niet staande bent gehouden, betekent dit niet dat je rijbewijs niet in gevaar is. Een ernstige snelheidsovertreding kan leiden tot maatregelen die je rijbevoegdheid kunnen beïnvloeden, vooral als je een beginnend bestuurder bent.
Geef een reactie