Een snelheidsovertreding is snel gemaakt. Uw rijbewijs wordt ingevorderd als u de maximumsnelheid met 50 km per uur overschrijdt. Binnen de bebouwde kom vindt invordering zelfs al plaats vanaf 30 km per uur boven de toegestane snelheid. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, de situatie en het gevoerde verweer kan uw rijbewijs voor kortere of langere tijd worden afgenomen.
Inhoud
Snel uw rijbewijs terug
Om uw ingevorderde rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen, is het van groot belang de juiste juridische stappen te ondernemen. Onze verkeersrechtadvocaten staan dagelijks personen bij die hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt en helpen hen zo snel mogelijk de weg weer op te kunnen. Neem daarom na invordering van uw rijbewijs direct contact met ons op per telefoon of via het contactformulier. U wordt dan vaak dezelfde werkdag nog teruggebeld door een expert voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Adviesgesprek met een van onze advocaten
In het adviesgesprek zal de advocaat allereerst beoordelen welk verweer in uw geval de hoogste kans van slagen heeft. Tevens zal hij of zij aangeven of u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. U weet zo precies waar u aan toe bent en wat uw opties zijn. Pas na dit gesprek maakt u de afweging of u wilt worden bijgestaan door onze gespecialiseerde advocaten. Wanneer u daartoe opdracht geeft, start de advocaat direct een procedure om uw ingevorderde rijbewijs wegens snelheid zo snel mogelijk terug te krijgen. Deze site is een samenwerkingsverband van rijbewijsspecialisten door heel Nederland. U wordt dus altijd geholpen door een lokale verkeersrechtadvocaat.
Procedure invorderen rijbewijs bij een snelheidsovertreding
Als u met een motorvoertuig de maximumsnelheid fors overschrijdt en de politie u daarvoor staande houdt, dan wordt in sommige gevallen uw rijbewijs afgepakt. Dit noemt men ook wel ‘invorderen’. Een ingevorderd rijbewijs wegens snelheid krijgt u niet zomaar terug. Hieronder volgt een kort overzicht van de procedure bij invordering van het rijbewijs wegens een snelheidsovertreding.
Stap 1: Wanneer raakt u uw rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?
Overschrijding maximumsnelheid met 50 km/u of meer
Het rijbewijs mag pas worden ingevorderd wanneer u buiten de bebouwde kom de maximumsnelheid met 50 kilometer per uur of meer overschrijdt. Mag u bijvoorbeeld ergens maximaal 80 km/u rijden, maar rijdt u 130, dan raakt u dus het rijbewijs kwijt. Als u meer dan 30 km te hard buiten bebouwde kom rijdt, dan wordt uw rijbewijs nog niet ingevorderd. U krijgt dan wel een boete en een strafblad.
Snelheidsmeting
Om te bepalen hoe hard u rijdt, doet de politie een meting. Vervolgens trekken ze hier een wettelijke correctiemarge van af. In Artikel 164 van de Wegenverkeerswet (WVW) valt dit ook te lezen. Bent u op de bromfiets, dan geldt dat uw rijbewijs wordt ingevorderd bij een overschrijding van de maximumsnelheid met minimaal 30 km/u.
Politie moet u staande houden
Uw rijbewijs kan alleen worden ingevorderd als u direct na de gemeten overtreding door de politie staande wordt gehouden. Wordt u geflitst, maar vervolgens niet staande gehouden? Dan kan het rijbewijs niet worden ingevorderd. U krijgt dan ‘slechts’ een boete via de post toegestuurd. Als u de maximale snelheid met meer dan 30 km/u hebt overschreden, ontvangt u een brief inhoudende een verzoek tot contact van het CJIB.
Waar gaat uw rijbewijs naartoe?
Een ingevorderd rijbewijs blijft niet op het politiebureau liggen, maar wordt samen met het proces verbaal naar het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) gestuurd. Het CVOM is gevestigd in Utrecht. Na ontvangst buigt de Officier van Justitie zich over uw zaak. Deze beslist binnen 10 dagen of u het rijbewijs wel of niet terugkrijgt.
Stap 2: Rijbewijs terugkrijgen
We raden aan direct na invordering een procedure te starten om het rijbewijs terug te krijgen. Deze procedure ingevorderd rijbewijs kent een aantal stappen. Afhankelijk van de omstandigheden en de ernst van uw snelheidsovertreding is het van belang de volgende dingen in acht te nemen:
Wacht niet tot 10 dagen na invordering
Men is geneigd eerst 10 dagen te wachten op de beslissing van de Officier van Justitie, voordat er actie ondernomen wordt om het ingevorderd rijbewijs wegens te hard rijden weer terug te krijgen. Het is echter verstandiger dit direct na invordering al te doen, zodat er geen kansen verloren gaan en u het rijbewijs zo snel mogelijk weer terug in bezit hebt. Wacht dus niet totdat de brief van de Officier van Justitie bij u op de mat ploft, maar zoek direct juridische hulp!
Maak bezwaar bij de Officier van Justitie
Om uw rijbewijs weer terug te krijgen, kan een gespecialiseerde verkeersrechtadvocaat een bezwaarschrift (ook wel ‘verzoek teruggave’) opstellen. Dit bezwaarschrift is gericht aan de Officier van Justitie. Het is immers de Officier die na ontvangst van het politierapport en proces verbaal beslist of u het rijbewijs terugkrijgt. Een bezwaarschrift met uw kant van het verhaal voorkomt een eenzijdige beeldvorming. Daarnaast zorgt het voor begrip en vergroot het de kans dat u het rijbewijs na 10 dagen terugkrijgt.
Stap 2a: Onderbouwing spoedeisend belang
Iedereen heeft bij een rijbewijs belang, maar er zijn situaties waarin invordering zeer ernstige consequenties heeft. Men spreekt in dit geval van een ‘spoedeisend belang’. Wanneer u een spoedeisend belang vermeldt in uw verzoek tot teruggave of klaagschrift, dan bestaat de kans dat u het rijbewijs sneller terugkrijgt. De Officier neemt de speciale omstandigheden mee in de beslissing. Daarnaast kijkt hij/zij ook naar de ernst van de overtreding en uw historie op dit gebied. Het eindoordeel is altijd een afweging van uw belang tegenover het belang van de algehele verkeersveiligheid.
Verlies van inkomsten
Bent u beroepschauffeur? Dan is uw inkomen afhankelijk van het rijbewijs en kan invordering dus verstrekkende gevolgen hebben. Ter aanvoering van verlies van inkomsten in het bezwaarschrift, dient u een ondertekende verklaring van uw werkgever of bewijs van zelfstandig ondernemerschap op dit gebied te kunnen tonen. Uiteraard kan een advocaat u assisteren deze bewijsmiddelen te verkrijgen.
Woon-werkverkeer
Als u redelijkerwijs niet met de fiets, carpool of het openbaar vervoer naar uw werkplek kunt komen, dan kan dat voor de Officier van Justitie een reden zijn om het rijbewijs terug te geven. U zult het belang van het rijbewijs dan wel goed moeten onderbouwen. Hierbij helpt een advocaat u uiteraard graag.
Medische redenen
Op basis van een medisch dossier of een onderzoek van een onafhankelijke arts kunt u aantonen dat u een rijbewijs nodig heeft. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een verminderde mobiliteit of regelmatig bezoek aan een ziekenhuis. Medische redenen worden vaak als zwaarwegend beschouwd, maar ook hier geldt een strikte bewijslast.
Sociale verplichtingen
Dit is een breed begrip, want sociale verplichtingen zijn er in alle soorten en maten. Mantelzorg is een goed voorbeeld van een sociale verplichting waardoor u uw rijbewijs sneller terug kan krijgen. U moet echter wel aantonen dat de auto onmisbaar is voor het vervullen van de sociale verplichting. Een gespecialiseerde advocaat helpt u daar graag bij!
Stap 3: De beslissing van de Officier van Justitie
Na invordering van uw rijbewijs kan de Officier van Justitie twee dingen doen: u het rijbewijs teruggeven of besluiten dat het voor een bepaalde tijd wordt ingehouden.
U krijgt uw rijbewijs terug
Het gebeurt niet vaak dat u het rijbewijs al na 10 dagen terugkrijgt van de Officier van Justitie. Hardrijden wordt vaak zwaar bestraft en de Officier handelt zaken praktisch, maar minder secuur af dan de rechtbank. Dit maakt het dan ook van groot belang om bij een negatief besluit van de Officier niet bij de pakken neer te zitten, maar uw advocaat direct een klaagschrift te laten opstellen voor de rechtbank. De rechtbank zal zich dan opnieuw over de zaak buigen en daarbij alle juridische verweren in acht nemen.
Rijbewijs ingevorderd snelheid hoe lang kwijt?
Het inhouden van het rijbewijs is, naast een geldboete, feitelijk de straf die u krijgt voor het begaan van de snelheidsovertreding. De termijn van inhouding wordt bepaald op grond van (1) het aantal kilometers dat u te hard heeft gereden en (2) hoe vaak u eerder de snelheid heeft overtreden binnen een periode van 2 jaar. Hoelang rijbewijs kwijt:
Bij 1e veroordeling: minimaal 2 maanden uw rijbewijs kwijt
Eerste overtreding: 2 maanden inhouding
Eerste overtreding: 4 maanden inhouding
Eerste overtreding: 6 maanden inhouding
Bij 2e invordering wegens snelheid 2 maanden extra straf
Begaat u binnen 2 jaar meerdere snelheidsovertredingen die leiden tot invordering, dan wordt er voor iedere invordering steeds 2 maanden bij de inhoudingstermijn van het rijbewijs opgeteld:
Tweede overtreding: 4 maanden inhouding
Derde overtreding: 6 maanden inhouding
Vierde overtreding: 8 maanden inhouding
Tweede overtreding: 6 maanden inhouding
Derde overtreding: 8 maanden inhouding
Vierde overtreding: 10 maanden inhouding
Tweede overtreding: 8 maanden inhouding
Derde overtreding: 10 maanden inhouding
Vierde overtreding: 12 maanden inhouding
Klaagschrift voor de rechtbank
Leidt uw bezwaarschrift aan de Officier van Justitie niet tot teruggave van uw rijbewijs? Dan kunt u zich vervolgens wenden tot de rechtbank. Uw advocaat dient in dit geval een klaagschrift in, waarin hij of zij nogmaals uw kant van het verhaal benadrukt en bijvoorbeeld ook verzachtende omstandigheden of uw afhankelijkheid van het rijbewijs onderstreept (spoedeisend belang). Het klaagschrift wordt door uw advocaat ingediend bij de rechtbank die gezag heeft over het arrondissement waarin u de overtreding heeft begaan.
Maar één kans
Een goed bezwaar- of klaagschrift kan goud waard zijn voor uw zaak. Schakel daarom voor het opstellen van deze documenten altijd een gespecialiseerde advocaat in. De advocaat weet precies welke vereisten er zijn voor een verzoek tot teruggave of klaagschrift. Onthoud goed: u krijgt maar één kans om de Officier of rechter te overtuigen!
Stap 4: Na invordering mogelijk ook een maatregel van het CBR
Naast een strafrechtelijk traject kan de invordering van het rijbewijs leiden tot een oproep van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) voor een vorderingsprocedure. Als hier sprake van is, ontvangt u de oproep meestal wanneer uw rijbewijs nog bij het CVOM ligt.
Rijbewijs naar het CBR
Wanneer de politie meent dat er sprake was van gevaarlijk/agressief rijgedrag, dan kan de politie ook een melding indienen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR is de instantie die het rijbewijs afgeeft en er op toeziet dat de houder ook na het behalen van het theorie- en praktijkexamen voldoende rijvaardig blijft. Vanuit deze rol kan het CBR maatregelen opleggen aan bestuurders als zij (veelvuldig) de verkeersregels overtreden. Daarnaast kan het CBR de geldigheid van het rijbewijs zelfs in zijn geheel schorsen. In dat laatste geval moet u opnieuw rijexamen doen.
Verschillende maatregelen
Er zijn twee maatregelen die het CBR kan opleggen wanneer u bent aangehouden voor een ernstige snelheidsovertreding:
- een Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG);
- een rijvaardigheidsonderzoek.
Wanneer er een ernstige snelheidsovertreding is genoteerd, krijgt u waarschijnlijk een oproep voor een EMG. U moet dan een verplichte cursus van het CBR volgen over verkeersregels en verkeersveiligheid. U moet deze cursus zelf betalen. De kosten voor een EMG bedragen € 1134. Wordt u opgeroepen voor een rijvaardigheidsonderzoek? Dan gaat u opnieuw met een examinator de weg op om te kijken of u nog wel deel mag nemen aan het verkeer. Dit komt echter zelden voor bij snelheidsovertredingen.
Punten rijbewijs snelheid
Een beginnend bestuurder kan punten krijgen op zijn of haar rijbewijs voor bepaalde overtredingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de beginnend bestuurder meer dan 50 km per uur op de snelweg te hard rijdt. Er volgt een schorsing van het rijbewijs als de bestuurder 2 punten heeft binnen 5 jaar. Hierna zal het CBR contact opnemen met de bestuurder. Er is vervolgens een rijvaardigheidsonderzoek en een theorie-examen nodig om weer een geldig rijbewijs te krijgen.
Beginnend bestuurder snelheidsovertreding
Iemand is een beginnend bestuurder als diegene zijn of haar rijbewijs nog geen 5 jaar heeft. Bij een beginnend bestuurder wordt gewerkt met een puntensysteem. Zoals hiervoor vermeld, krijgt de beginnend bestuurder voor sommige overtredingen een strafpunt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een snelheidsovertreding van 40 km per uur of meer gemeten wordt op een snelweg. Daarnaast levert een snelheidsovertreding van meer dan 30 km per uur op een andere weg ook een strafpunt op.
Verkeersrechtadvocaat uit eigen regio
Onze gespecialiseerde verkeersrechtadvocaten staan u graag bij om samen tot een passende oplossing te komen. We zijn gevestigd in het hele land. U vindt ons bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Almere, Haarlem, Middelburg, Roosendaal, Barneveld en Assen. Waar u ook woont, bij ons vindt u een advocaat bij u in de buurt die gespecialiseerd is in het verkeersrecht.
Meer weten over ingevorderd rijbewijs door snelheid
Lees meer over bijvoorbeeld:
- Ingevorderd rijbewijs procedure
- Rijbewijs kwijt
- Het rijbewijs
- Snelheidsovertreding
- Rijbewijs ingevorderd door gevaarlijk rijgedrag
Juridische hulp nodig?
Vraag gelijk een gratis adviesgesprek aan met een ervaren verkeersrechtadvocaat. Bel ons op 088 1810 361 of stuur het contactformulier in. Wij helpen ook als uw rijbewijs ingevorderd is wegens alcohol of wanneer uw rijbewijs ingevorderd is wegens drugs.
Veelgestelde vragen ingevorderd rijbewijs door snelheid
Hoeveel te hard mag je rijden?
Een snelheidsovertreding die minder is dan 30 km per uur te hard, levert een geldboete op. Deze snelheidsovertreding is een lichte overtreding. U krijgt dus geen strafblad voor deze overtreding. De hoogte van de boete is echter wel afhankelijk van het veroorzaakte gevaar. Bij een snelheidsovertreding tussen de 30 en 50 km per uur te hard, is een strafbeschikking het gevolg. Hierdoor krijgt u wel een strafblad.
Wat gebeurt er bij een snelheidsovertreding van 40 km te hard buiten bebouwde kom?
De straf voor een snelheidsovertreding van 40 km per uur te hard buiten de bebouwde kom is afhankelijk van de weg waarop u rijdt. Reed u op de snelweg? Dan krijgt u slechts een geldboete wegens een lichte overtreding. U hoeft dan niet bang te zijn voor een strafblad. Reed u op een andere weg? Dan krijgt u een strafbeschikking. Dit komt wel op uw strafblad te staan.
Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?
Aan de hand van uw situatie wordt bepaald hoe lang u uw rijbewijs vermoedelijk kwijt bent. Als u voor het eerst veroordeeld wordt wegens een snelheidsoverschrijding van minimaal 50 km per uur, dan bent u uw rijbewijs sowieso 2 maanden kwijt. Des te harder u gereden heeft, des te langer wordt uw rijbewijs ingehouden. Rijdt u voor de tweede keer fors te hard? Dan bent u uw rijbewijs minimaal 4 maanden kwijt. Daarnaast krijgt u waarschijnlijk ook een boete opgelegd.